Ockultister och hertigar i sommarens operor

Det blir klassiker som "Macbeth" och "Rigoletto", men också urpremiär för fantasifulla "Andefabriken". TT guidar till några av sommarens operor runt om i Sverige.

Andreas Landin gestaltar Macbeth i Läckö Slotts "Macbeth". Pressbild.

Andreas Landin gestaltar Macbeth i Läckö Slotts "Macbeth". Pressbild.

Foto: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Opera2023-07-21 10:00

"Macbeth", Läckö Slott, Lidköping.

Läckö Slotts uppsättning av "Macbeth" utgår från både Verdis originaluppsättning från 1947 och den omarbetade operan från 1865. De båda följer Shakespeares tragedi från 1606 om kungen Macbeth och Lady Macbeths prövningar.

Libretto av Francesco Maria Piave efter Shakespeares drama.

Spelas till och med den 5 augusti.

"La Scuola", Höörs sommaropera, Höör.

Tvåaktare om Arlechino och Colombine som är två förälskade elever på en kulturskola i Italien under 1700-talet. Colombines pappa gillar dock varken Arlechino eller kulturskolan och försöker därför både gifta bort dottern med någon annan samt lägga ner skolan.

Operan sattes upp första gången 2014 och är en opera i commedia dell'artemiljö – ett lustspel med parodiinslag – med barockmusik av Tomaso Albinoni, Domenico Cimarosa, Baldassare Galuppi och Giovanni Pergolesi.

Spelas till och med den 6 augusti.

Opera om girighet

"Andefabriken", Vadstena slott, Vadstena.

I sommar blir det urpremiär för den humoristiska operan som handlar om människors längtan till något som är större än det vanliga livet. Tittarna får möta medier som systrarna Fox och ockultisten Madame Blavatsky i den här operan om girighet.

Av Daniel Nelson med libretto av Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman.

Spelas till och med den 9 augusti.

"Rigoletto", Opera på Skäret, Kopparberg.

Verdis drama är en av de operor som spelats mest på operahus världen över. Historien utspelas i Italiens 1500-tal och följer hertigen av Mantua.

I Opera på Skärets nyuppsättning står Svenska Kammarorkestern för musiken och orkestern dirigeras av italienske Lorenzo Coladonato.

Spelas till och med den 27 augusti.

Död och passion

"Tosca", Skånska Operan, flera spelorter.

Den här klassiska operan, som utspelas under ett dygn, följer kärleksparet Tosca och Cavaradossis tragiska öde och innehåller såväl död som passion. Skånska Operans uppsättning spelas i Nyhamnsläge, Kalmar, Ystad, Klagstorp, Varberg, Malmö, Bara och Bjärred.

Orkestern, bestående av sex musiker, leds av Maria Ingemarsson Berg.

Spelas till och med den 17 augusti.

"The fairy queen", Drottningholms slottsteater, Stockholm.

Henry Purcells semiopera från 1682 bygger på Shakespeares klassiker "En midsommarnattsdröm". Drottningholms slottsteater följer konceptet för en semiopera, som innebär talad dialog, och ger verket med sångsolister och orkester.

Kärlek, avundsjuka och besatthet präglar den här uppsättningen som är regisserad av Josette Bushell-Mingo. Dirigent är Francesco Corti.

Spelas den 5–19 augusti.

"Hamlet", Norrlandsoperan, Umeå.

Norrlandsoperans och Suitcase Operas uppsättning av klassiska "Hamlet" utspelas i en fiktiv amerikansk småstad under 1980-talet. Den handlar om Hamlet vars liv förändras dramatiskt efter att hans pappa dör.

Musik av Ylva Fred och libretto av Gustav Englund efter William Shakespeare.

Spelas den 29–31 augusti.

Drottningholms slottsteater sätter upp "The fairy queen" som har premiär den 5 augusti och spelas till och med den 19 augusti. Pressbild.
Drottningholms slottsteater sätter upp "The fairy queen" som har premiär den 5 augusti och spelas till och med den 19 augusti. Pressbild.
Fakta: Andra aktuella operor

"Provsjungningen" som är en samproduktion av Folkoperan och Dockteatern Tittut. Spelas den 23 augusti i Vitabergsparken i Stockholm.

"Nabucco" av Verdi på Göteborgsoperan. Spelas den 26 augusti–23 september.

"Madama Butterfly" av Giacomo Puccini på Kungliga Operan. Spelas den 25 augusti–26 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!