– Sådana tillställningar som kan genomföras på ett smittsäkert sätt, som idrottsevenemang och teaterföreställningar, får en gräns på 300 personer, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff.
För två veckor sedan blev besvikelsen stor i kulturbranschen när regeringen meddelade att man inte avsåg att höja publiktaket för konserter och andra kulturevenemang. Beskedet motiverades med att smittspridningen i samhället gick åt fel håll.
Skärpt på nattklubbar
Nu blir det en försiktig höjning, till 300 i stället för 500 som många i branschen hoppats på. Skärpta regler införs för nattklubbar, där trängseln har varit stor.
– Det får vara slutfestat nu och det måste vara det den tid som behövs. För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbarna, säger Löfven.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att det inte skulle ha gått att tolka regeringens direktiv som att det var fritt fram för dans på nattklubbar. Därför är man nu extra tydliga.
– Vi hade inte sett framför oss att nattklubbarna skulle öppna och ta in en stor publik. Nu tolkades de här nya reglerna som att det var okej och nattklubbarna började öppna upp. Jag tror det har provocerat väldigt mycket. Trovärdigheten för den här strategin hotades när man såg bilderna på festande människor samtidigt som smittspridningen tog fart, säger han.
Större ansvar
Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att man kommer att fortsätta föra en dialog med Folkhälsomyndigheten men att arrangörerna måste ta större ansvar när de nu får hantera ett större publikantal.
– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangemang och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörerna, säger Amanda Lind under pressträffen.
TT: Är inte detta en eftergift till kultur- och nöjesbranschen som är i en svår situation?
– Bedömningen är att det här ökar inte smittrisken mer än högst marginellt. Vi måste stoppa smittspridningen och ha så få sjuka som möjligt. Det är sjukdomen som vi primärt hanterar. Vi vill underlätta för människor att leva ett så vanligt liv som möjligt under den här pandemin, säger Stefan Löfven.
"Första beviset"
Flera kulturinstitutioner välkomnar den nya gränsen på 300 personer.
– Det här är det första beviset på att man faktiskt tror på det som vi har sagt att vi har möjlighet att ta ansvar för. Det hade såklart varit ännu bättre om vi hade kunnat gå upp till 500, men vi har full förståelse för att smittspridningen ökar i samhället. Det här är ett sätt att möta både det och det ansvar som vi har sagt att vi klarar att ta för att skydda publiken, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm.
TT: Tänker ni nu genomföra ytterligare åtgärder för att möta just den ökande smittspridningen?
– Vi tycker nog att det som vi har presenterat tidigare innebär ett tillräckligt bra mottagande av publiken. Vi har så stora ytor och så många in- och utgångar att man inte ska behöva stå och trängas någonstans.
Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, säger att det är ett välkommet besked för biografägarna.
– 300 är för de flesta biografer väldigt bra. Det här klarar 95 procent av alla Sveriges biografer, förutom några stora salonger.
Det höjda publiktaket kan innebära att biografbranschen inte behöver genomföra de varsel man har förberett, säger Peter Fornstam.
– Jag har suttit i fackliga förhandlingar om att lägga ett varsel på 50 personer, delvis beroende på den här gränsen och på grund av oklarheterna kring permitteringsreglerna efter årsskiftet. Så det här är en väldigt välkommen nyhet för oss. Svenska producenter har tvekat med att gå ut med svenska filmer som är klara på grund av 50-gränsen, så det har slagit mot hela näringskedjan. Men det här beslutet drar nog pluggen ur den här frågan.