När statyn av slavhandlaren och politikern Edward Colston vältes från sin sockel och kastades i vattnet under en demonstration i den brittiska staden Bristol i juni 2020 blev det startskottet på de Black Lives Matter-protester som därefter svepte över landet.
Nära ett år senare ställs statyn av Colston, som på 1600-talet skapade sig en förmögenhet genom att handla med slavar från Västafrika, ut på en utställning på ett av stadens museer – samtidigt som Bristolborna i en undersökning får svara på vad de därefter anser ska hända med den symbolladdade bronsbysten, skriver Guardian.
Första steg mot framtiden
Enligt stadens borgmästare Marvin Rees, kan bortforslingen av statyn beskrivas som "historisk poesi" – medan den nu aktuella utställningen är ett första steg på vägen mot stadens framtid.
– Den 7 juni 2020 är utan tvekan en betydelsefull dag i Bristols historia och hade en djupgående inverkan inte bara på vår stad – utan på hela landet och övriga världen, säger han till tidningen.
Statyn av Colston var bara en av ett antal monument med kopplingar till brittiska kolonialtider och den internationella slavhandeln som blev till måltavlor under de Black lives matter-protester som skakade landet under våren 2020.
Bland annat täcktes sockeln till en staty av Winston Churchill i London av graffiti under en demonstration, medan ytterligare en staty av en slavägare – denna gång av Robert Milligan – plockades bort från sin tidigare placering framför Museum of London Docklands.
"Möjlighet för alla medborgare"
Londons borgmästare Sadiq Khan lovade också att genomföra en granskning av stadens gatunamn, minnesskyltar och statyer för att rensa bort hyllningar till slavhandlare – medan den brittiske premiärministern Boris Johnson tillsatte en jämlikhetskommission för att titta på "alla aspekter av ojämlikhet".
Enligt Tim Cole, professor i social historia vid universitetet i Bristol, är det nu – ett år efter protesterna – upp till stadens invånare att besluta om det vidare ödet för den symbolladdade statyn genom att göra sina röster hörda.
– Det här är en möjlighet för alla medborgare att bestämma hur vi tillsammans går vidare.