Halkbanekörning med extra allt

Det blir till en isande otäck men ganska förutsägbar actionthriller när några tunga lastbilar ska ta sig till en gruvolycka.

Amber Midthumber och Liam Neeson har drabbats av en smärre olycka.

Amber Midthumber och Liam Neeson har drabbats av en smärre olycka.

Foto: Scanbox

Recension2021-07-30 07:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Actionthriller

Titel: The ice road

Visas: på bio

I rollerna: Liam Neeson, Amber Midthunder, Laurence Fishburne

Regi: Jonathan Hensleigh

Speltid: 109 minuter

Betyg: 2

På grund av ett cyniskt spel på ledningsnivå exploderar en gruvgång och ett antal arbetare blir instängda. Det är vinter och gruvan ligger i ett otillgängligt område så enda chansen at få fram räddningsmaterial är att skicka tunga lastbilar på en livsfarlig väg över Lake Ontario. Men vem vågar ta ett sådant uppdrag? Jo, just arbetslöse chauffören Mike McCann och hans krigstraumatiserade bror Gurdy. Och i en annan av de tre bilar som skickas iväg, den unga kvinnan Tantoo, vars bror fastnat i gruvan.

Det skulle kunna vara en västernfilm av det klassiska slaget: något (en boskapshjord, ett vagntåg etc) ska till varje pris fram genom allehanda faror; väder, terräng, skurkaktiga figurer. Skillnaden här är att av den infödda befolkningen är Tantoo på den "goda sidan". I övrigt är det ganska förutsägbart och det blir några slagsmål och hinder för mycket. Liam Neeson är den riktiga hjälte vi förväntar oss, tillsammans med Amber Midthunder och Marcus Thomas. Benjamin Walker är skurken som behövs.

I en hel del scener är det riktigt spännande och (h)is(n)ande otäckt. Här kan vi snacka om körning på halkbana med tillägget bristande isar och broar som inte riktigt gjorts för så stora bilar. Och amerikanska lastbilar är värdens vackraste, så är det bara, ren njutning att se.

Läs mer om