J.K. Rowlings magiska koncept går på tomgång

Den nya "Fantastiska vidunder"-filmen bjuder på en imponerande rollista och en tunn handling.

Mads Mikkelsen har tagit över rollen som skurken Grindelwald i den tredje filmen i "Harry Potter"-spinoffen "Fantastiska vidunder".

Mads Mikkelsen har tagit över rollen som skurken Grindelwald i den tredje filmen i "Harry Potter"-spinoffen "Fantastiska vidunder".

Foto: SF Studios

Recension2022-04-08 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fantasy

Titel: Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Visas på: Bio

I rollerna: Jude Law, Mads Mikkelsen, Katherine Waterston

Regi: David Yates

Speltid: 142 min

Betyg: 2



Återigen är det dags att rädda både de trollkunnigas och mugglarnas värld. Detta i en tredje film i "Harry Potter"-spinoffen "Fantastiska vidunder". Men idéerna till en fungerande och spännande intrig verkar tryta hos J.K. Rowling. Ungefär samma kärntrupp som i de båda tidigare filmerna samlas för att stå upp mot Gellert Grindelwalds förgörande ondska.

I trollkarlsvärlden rustas till val av ledare och bara ett litet gulligt drakhjortliknande djur, en qilin, kan utse vinnaren. Det finns två sådana nyfödda – och den onda sidan lägger vantarna på den ena. I handlingen finns också en sjuklig och bitter släkting till Jude Laws unge Dumbledore, samt en kärlekshistoria över gränserna mellan mugglaren Jacob (Dan Fogler) och häxan Queenie (Alison Sudol).

Mads Mikkelsen i grånande Hitlersnedlugg har fått ta över rollen från Johnny Depp som skurken Grindelwald. Mikkelsen är bra på att gestalta kylig ondska. Men både han och de övriga verkar ha ett magert manus att jobba med. En och annan vy över till exempel tyska trolldomsministeriet i Berlin och en magins vagga, Bhutan, kan fascinera. Men trots den imponerande rollistan och alla visuella tricks går konceptet på tomgång och det gör det alldeles för länge – över två timmar.

Fast vem önskar sig inte en trollstav och några lämpliga formler i dessa hotfulla tider?

 
 
 
 
 
 
Läs mer om