Göran Greiders cancer blir till klasskamp

En trotsig Göran Greider berättar stillsamt om barndom och cancer i "Barndomsbrunnen".

Göran Greider är poet, författare, debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten. Senast gav han 2020 ut romanen "Hon vars hjärta var som mitt" om diktaren Dan Andersson.

Göran Greider är poet, författare, debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten. Senast gav han 2020 ut romanen "Hon vars hjärta var som mitt" om diktaren Dan Andersson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Recension2021-09-18 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Poesi

Göran Greider

Barndomsbrunnen

Ordfront förlag

En elak hosta som inte ger med sig och sedan en lång resa i cancerlandet med behandling och återhämtning. Många av oss har följt Göran Greider på denna resa i artiklar, publicerade dikter och på Facebook under rubriken "Dagsformer". I "Barndomsbrunnen" finns alla dessa tankar samlade till en stilla berättelse om sjukdom och barndom, två "domar" som alltid är förenade. När sjukdomen drabbar oss och livet hotas går tankarna tveklöst tillbaka till hur allt började.

Det finns två rörelser i boken. Allt det som strömmar in till författaren i en tid då livet är plågsamt och ovisst. Minnena från barndomen i Vingåker, men också naturen, årstiderna som följer Greider från mörk och naken höstskepnad till tillfrisknandets vårljus och sommarens fägring. Greider beskriver allt detta med en stillsam förundran. Den andra rörelsen går åt andra hållet. Från poeten och debattören ut till världen. Den bestämda rösten som säger sig blottlägga samhällets strukturer. Även denna kamp hämtar inspiration från den egna sjukdomen, som då Greider med humoristisk udd berättar hur han flyttas från Södersjukhuset till Nya Karolinska, en färd mellan folkhemmet och "nyliberalismens högborg".

Allt förvandlas till klasskamp hos Greider. När livet blir hotat tar han det i sin famn – sjukdom, barndom, familj, katt, hund och alla människor, allt förtryck och lidande han ser – och bär det trotsigt som gick han med demonstranterna i Ådalen 1931. Det kan bara Göran Greider.