Ambitiös dokumentär om Tiger Woods

"Tiger" är en intelligent sammansättning av biografi, medieanalys och psykologisk detaljrikedom.

Tiger Woods blev på 1990-talet den förste svarta mannen att dominera den totalvita sporten golf. Han rankas än i dag som en av världens bästa golfspelare.

Tiger Woods blev på 1990-talet den förste svarta mannen att dominera den totalvita sporten golf. Han rankas än i dag som en av världens bästa golfspelare.

Foto: HBO Nordic

Recension2021-01-15 06:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Tiger

Premiär: Visas nu på HBO Nordic

Regi: Matthew Hamachek, Matthew Heineman

Avsnitt: 2

Betyg: 4

Tiger Woods krossade alla fördomar när han blev den förste svarta mannen att dominera den totalvita sporten golf. Otrohetsskandalen som följde i hans framgångar hade rasistiska förtecken och många verkade ha väntat på hans fall.

Dokumentären "Tiger" kan nästan ses som en spin-off på Ezra Edelmans mastodontprojekt "O.J. – Made in America" där berättelsen om O.J. Simpson blev berättelsen om rasism i USA. Men Woods skiljer sig från Simpson. Woods var till skillnad från Simpson ingen mördare och den sistnämnde ville helst inte uttala sig om rasism. Woods blev i kontrast ett slags Messias för svarta inom golf, något som hans far Earl förberett honom för sedan födseln.

"Ska vi spela raskortet?" undrade sportföretaget Nike när de rekryterade Woods för en kampanj på 1990-talet. "Det finns fortfarande golfbanor där jag inte är tillåten att spela", lät det sedan i reklamen. Det satte press på en ung Woods som även förväntades krossa allt motstånd i tävlingarna. När hans otrohetsaffärer avslöjades många år senare blev Woods respons att bli ännu bättre på golf. En kampanj illustrerade detta med en ny slogan: "Winning takes care of everything".

Är man ointresserad av golf kan "Tiger" bli lite sövande. Men det vägs upp av en intelligent sammansättning av biografi, medieanalys och psykologisk detaljrikedom – perfekt tonsatt med musik som ger nyhetsmaterialet ett passande mörker.