Mysig resa med Bamse, Lille Skutt och Skalman

Den flygfria upptäcktsresan i "Bamse och Vulkanön" är ett välkommet motgift under chartersäsongen.

Världens starkaste björn och hans kompisar reser flygfritt i filmen "Bamse och Vulkanön".

Världens starkaste björn och hans kompisar reser flygfritt i filmen "Bamse och Vulkanön".

Foto: Slugger Film/Nordisk Film

Recension2021-12-24 06:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Familjefilm

Titel: Bamse och Vulkanön

Visas på: Bio

Röster: Rolf Lassgård, Johan Glans, Johan Ulveson

Regi: Christian Ryltenius

Speltid: 65 min

Betyg: 3

"Efter 1949 har man delat maten rättvist och ingen svälter." Så hette det när Mao Zedong 1983 hyllades i ett nummer av serietidningen "Bamse". I den nya filmen "Bamse och Vulkanön" är tillvändheten gentemot Kina knappast ideologisk, utan en fråga om billig arbetskraft för mellanteckningar. Detta är ett måste när man som Christian Ryltenius och hans bolag vill prångla ut en 65 minuter kort "Bamse"-film vartannat år.

"Bamse och Vulkanön" markerar starten på en ny trilogi. Skådespelarna har bytts ut men regissören är densamma. Vilka som gör rösterna är dock oviktigt – Olof Thunbergs stämma adderas ändå automatiskt i ens huvud. Vad som särskiljer filmen från Ryltenius tidigare är dess avskalade intrig. Man har gett upp påklistrade kvoteringstankar och PK-inslag till förmån för ett hederlig äventyr med kärntruppen, som ska rädda Skalmans gamla forskarkollega Beanka. Det enda uppseendeväckande för "Bamse"-kännare torde vara fördjupningen i just Skalmans sexualitet.

Handlingen är dock underordnad mysstämningen och de lyxiga animationerna. Tuffande ånglok och avsides turisthotell minner om Ryltenius förflutna som mellantecknare åt Per Åhlin. En flygfri resa till kallare breddgrader känns som ett välkommet motgift nu när chartersäsongen är i gång. Frågan är bara hur länge Ryltenius & Co kan fortsätta mjölka denna utmärglade kassako.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om