Berörande och bortglömd soulsommar upphittad

Den amerikanska festivalsommaren 1969 var inte bara mytomspunna Woodstock. I Harlem pågick viktiga festivalserien "Summer of Soul".

Sly Stone var en av artisterna på "Summer of Soul", och även Woodstock.

Sly Stone var en av artisterna på "Summer of Soul", och även Woodstock.

Foto: Mass Distraction Media

Recension2021-07-30 06:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Summer of Soul (...Or, when he revolution could not be televised)

Premiär: 30 juli på Disney Channel

Medverkande: Stevie Wonder, Sly & The Family Stone, Mahalia Jackson

Regi: Questlove

Speltid: 118 minuter

Betyg: 4

Säg festivalsommaren 1969 och det börjar direkt glittra i vilken 60-talsnostalgiker som helst: Woodstock - "three days of peace, love and understanding". Vid 50 -årsjubilléet 2019 kom flera dokumentärer som visade olika sidor av den mytomspunna festivalen. Allt var verkligen bokstavligen inte solsken. Någon beskrev den som "400 000 blandmissbrukare som samlades för att fritt röka på under tre dyng av regn och gyttja". För andra var den en manifestation av den fina sidan av människan, så många på en plats utan våld, där alla hjälpte alla till massor av fin musik. 

En som bidrog till den starka musikupplevelsen var Sly Stone och hans band The family Stone. De medverkade också på en annan viktig, men i stort sett bortglömd festival samma år: "Summer of Soul". Den hölls i stadsdelen Harlem i New York samma år, inte så hiskeligt långt från Woodstock. Det var en serie av utomhuskonserter som startades för att manifestera svart kultur och svart frigörelse efter några år med stora bakslag för den svarta minoritetsbefolkningen ni USA, inte minst med att flera viktiga ledare, som Martin Luther King mördades. 

Festivalserien filmades, men filmerna glömdes bort och höll på att lösas upp i något gammalt lager. De hittades dock lagom till 50-årsjubiléet och restaurerades och fullföljdes av Questlove. I mycket följer filmen den amerikanska musikdokumentärgenren. Filmer från konserterna i dåvarande Mt Morrisparken varvas med nygjorda intervjuer och kommentarer, både från de som var med och de som ger ett mer övergripande sammanhang.

Förutom en mängd fina konsertinslag med stora namn som Stevie Wonder, Sly & the Family Stone, Mahalia Jackson, B B King, Gladys Knight & The Pips och 5th Dimension, som är väl värda att ses i sin egen rätt, kommer det fram ett stycke berörande och upprörande nutidshistoria. Festivalen var viktig som moralhöjare och samlingspunkt för den hårt pressade medborgarrättsrörelsen. "Summer of Soul" är en film som verkligen tar tag i en och det är lätt att fångas in i den glädje och styrka som finns i den. Inte minst efter allt som hänt (och inte hänt) för den befolkningsgruppen i USA - och annorstädes.