Roman
Sofi Oksanen
Hundparken
Övers. Janina Orlov
Albert Bonniers förlag
Ett Östeuropa som fortfarande ligger i spillror efter Sovjetunionens fall, och en tillvaro präglad av korruption, våld och brist på det mesta – mot denna fond tecknar den finska författaren Sofi Oksanen en bitvis rafflande historia om två ukrainska kvinnor. Båda har sitt ursprung i den fattiga gruvorten Snizje, och båda har, på olika sätt, kommit att spela viktiga roller i den fertilitetsindustri som i skydd av en ytterst liberal lagstiftning har vuxit sig stark i just Ukraina.
Berättarjaget Olenka tycks ha dragit en vinstlott; som koordinator i en firma där bemedlade, barnlösa par i praktiken kan beställa ett barn efter egna önskemål. Hennes arbete är att matcha rätt flicka (med rätt egenskaper, robust livmoder och friska äggceller) med rätt beställare. Paren kommer från hela världen. Deras plånböcker är välfyllda. Flickorna däremot söks "i höghus där man hämtade vatten ur brunnen på gården". Alltså bland de fattiga.
På kliniken blir Olenkas stora projekt den vackra Darja. Med hennes hjälp ska den mäktige Viktor Kravetz hustru Lada bli gravid – och i sinom tid, när tillräckligt mycket pengar har tjänats, ska Olenka hjälpa Darja till en karriär som modell och ett gott liv för dem båda. Det är åtminstone planen.
Debatten om äggdonation och surrogatmödraskap blossar upp med jämna mellanrum. Frågan är inte enkel; här ställs obändig barnlängtan mot den uppenbara risken att kvinnor utnyttjas som avelsdjur. I pandemins spår har den också ytterligare spetsats till. Nu ligger hundratals spädbarn och väntar på att deras föräldrar ska kunna komma och hämta dem.
Sofi Oksanen har valt sida – flickornas sida. Det är gott och väl. Hon berättar med kunskap och saklighet och lyckas väl med att inte bara skildra de mänskliga konsekvenserna av fertilitetsindustrin, utan också de politiska och sociala förhållanden som har gjort den möjlig. "Hundparken" är en spännande och bitvis ganska invecklad roman. Som läsare gäller det att vara alert för att hänga med i alla språng i tid och rum.
Det hade dock varit önskvärt med större fokus på huvudtemat. Nu blir helhetsintrycket med den deckarinfluerade mordhistorien som också ingår något splittrat. Men romanens konklusion är tidlös: De rika köper de fattiga.