Brittiskt mys i ny kostymklädd följetong

Hög trivselfaktor i "Downton Abbey"-skaparen Julian Fellowes i övrigt bleka "Belgravia".

"Belgravia" har fått sitt namn efter den fashionabla Londonstadsdel där Anne Trenchard (Tamsin Greig) och Lady Brockenhurst (Harriet Walter) i serien bor grannar.

"Belgravia" har fått sitt namn efter den fashionabla Londonstadsdel där Anne Trenchard (Tamsin Greig) och Lady Brockenhurst (Harriet Walter) i serien bor grannar.

Foto: Carnival film & television limited/SVT

Recension2021-03-19 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Belgravia

Premiär: 20 mars på SVT 1 och SVT Play

I rollerna: Philip Glenister, Tamsin Greig, Harriet Walter med flera

Skapare: Julian Fellowes

Antal avsnitt: 6

Betyg: 2

Vad är det med brittiska kostymdramer? Stela konversationer, eftermiddagste och vaxförseglade brev. Skandaler, oväntade arv och oftast opassande kärlek. Varför är det så trivsamt, även när det inte alls är bra?

"Downton Abbey"-skaparen Julian Fellowes har återigen gett sig på det brittiska myset. I centrum står familjen Trenchard, nyrika innan det var socialt accepterat och därför föraktade av Londons societet. Berättelsen börjar i Bryssel 1815, precis innan slaget vid Waterloo, då familjen blir inbjudna till en bal som är alldeles för fin för dem. Dottern Sofia uppvaktas nämligen (högst opassande) av en viss Lord Edmund Bellasis. Och så är vi i gång.

Det blir mycket tjat om vem som står över vem i hierarkin. Samtliga goda karaktärer struntar så klart i det brittiska kastsystemet, medan ondingarna skrattar de icke-adliga i ansiktet med övertydlig dialog. Tamsin Greig spelar en tyvärr tröttsam vän, medan Harriet Walters Lady Brockenhurst livar upp med välbehövlig humor.

Till skillnad från "Downton Abbey" är "Belgravia" en både barnsligare och mörkare berättelse, inte om en stor familj där alla älskar varandra utan om två dysfunktionella familjer med ett smärtsamt förflutet. I övrigt är serien en billig och lite blekare kopia. Men serier som denna är som brasvärme – ack så puttriga till en kopp te om vårvinterkvällen.