Carola Hanssons nya roman darrar av liv

I sista stund räddas tre judiska ungdomar från Förintelsen och hamnar i Sverige. Inger Dahlman tror att romanen "Minnestrådar" blir svår att ignorera när hösten stora litteraturpris ska delas ut.

Carola Hansson (född 1942) är författare och doktor i slaviska språk. Hon debuterade som romanförfattare 1983 och har flera gånger blivit nominerad till Augustpriset, senast 2015 för romanen "Masja".

Carola Hansson (född 1942) är författare och doktor i slaviska språk. Hon debuterade som romanförfattare 1983 och har flera gånger blivit nominerad till Augustpriset, senast 2015 för romanen "Masja".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Recension2020-09-26 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Carola Hansson är en av Sveriges vassaste pennor. I sin hyllade Leo Tolstoj-triptyk ("Andrej", "Med ett namn som mitt" och "Masja") har hon med säker hand redan skildrat det som pågår i det enskilda människohjärtat i relief mot tidens stora händelser. Nu gör hon det igen i romanen "Minnestrådar" – hennes kanske hittills bästa bok.

Boken handlar om tre judiska barn på väg in i vuxenvärlden samtidigt som Hitler vrålar som bäst. Filosofen Martin Bubers ande svävar över berättelsen medan frågor om hat och hämnd behandlas. Carola Hansson är en författare med språkligt absolut gehör. Elegant och exakt förmedlar hon tankedjup, ögonblickets heta puls och judeförföljelsens fasa. Hur minnen väcks till liv och fördjupas av samtal, och hur människor burna av övertygelse kan förändra våra livs riktning och därmed ta udden av ödet, hör till det som romanen behandlar. Men det är inte tankestoffet som gör "Minnestrådar" till en stor läsupplevelse, utan det att boken är en berättelse som från första till sista bokstaven darrar av liv.

Bokens berättare är den åldrande madame Vidal. Kedjerökande och skötande sin katt – svalt, men kärleksfullt – sitter hon i sitt hem i närheten av Manchester i Storbritannien och berättar om sitt liv för en oanmäld besökare från Sverige. Madame Vidal är ett av bokens tre judiska barn och bara 13 år när berättelsen tar sin början i Köningsberg i Tyskland i april 1935. De två andra barnen i trio är den jämnårige pojken Otto och dennes två år yngre bror Max.

Judarna har blivit fördrivna ur den tyska gemenskapen, och flickan ska just börja i den nyöppnade judiska skolan. Då kommer plötsligt Otto farande. Flickan och han möts. Snart flyttar hon in hos Ottos familj och en vänskap börjar – som för flickans del senare blir kärlek. Den brinnande Otto är trions självklara medelpunkt. Via Martin Buber inser han att de tre måste övervinna sin rädsla. Tillsammans börjar de uppsöka platser där judar är förbjudna. Men så djupnar terrorn.

Otto förminskar ständigt sin lillebror, men han gör det bara för att skydda brodern, och tecknen pekar på att Max förstår den saken. "Minnestrådar" är en roman som bjuder läsarna på många underbart skildrade romanfigurer. Inte minst Otto och den kedjerökande madam Vidal, men också den judiske läraren herr Kälter. Han öppnar läsandets och tänkandets världar för sina elever på samma sätt som Robin Williams lärare gjorde i filmen "Döda poeters sällskap".

Sommaren 1939, några månader före det att andra världskriget bryter ut på riktigt, räddas flickan, Otto och Max i sista stund från Förintelsen genom att bli uttagna till ett träningsläger i Sverige, närmare bestämt i Falun. I Sverige lär de sig jordbruk och bildar tillsammans med totalt 60 andra judiska ungdomar en kibbutz (israeliskt kollektivt jordbrukssamhälle). Trion och de andra ungdomarna väntar på att få komma iväg till Palestina. Deras väntan blir lång, mycket långt.

Kibbutzen i Falun fanns verkligen där en gång i tiden (en dokumentär om den finns just nu att se på SVT Play). Vänligheten från svenskarna, kommunen som både vräker och hjälper, och slitningarna när de stora drömmarna korsar verkligheten – allt får Carola Hansson med i en fantastisk roman som blir svår att ignorera när höstens stora litteraturpris kommer på tal.

Roman

Carola Hansson

Minnestrådar

Albert Bonniers förlag