Clarice Starling förtjänar så mycket bättre

Känslan av parodi är ofrånkomlig när den ikoniska rollfiguren från "När lammen tystnar" gör comeback i tv-serie.

Clarice Starling (Rebecca Breeds) kämpar med posttraumatisk stress allt medan hon löser mord och fångar farliga skurkar i tv-serien "Clarice".

Clarice Starling (Rebecca Breeds) kämpar med posttraumatisk stress allt medan hon löser mord och fångar farliga skurkar i tv-serien "Clarice".

Foto: MGM/Viaplay

Recension2021-02-12 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriminaldrama

Titel: Clarice

Premiär: 14 februari på Viaplay

I rollerna: Rebecca Breeds, Kal Penn, Lucca De Oliveira med flera

Skapad av: Alex Kurtzman och Jenny Lumet

Antal avsnitt: 10

Betyg: 1

Det har gått 30 år sedan "När lammen tystnar" hade premiär och gick rakt in på listan med "1001 filmer du måste se innan du dör". Sedan dess är det den belevade kannibalen Hannibal Lecter som har urlakats i filmer och även i en kortlivad tv-serie. Nu är det FBI-agenten Clarice Starlings tur att gå samma möte till ödes. 

Ett år har gått sedan händelserna i filmen. Clarice (Rebecca Breeds) har skrivbordstjänst och gör sitt bästa för att spela tuff brud och dölja sin posttraumatiska stress inför sin elake terapeut. Men mitt under en session stormar kollegorna in och meddelar att hon fått plats i en supergrupp som ska jaga seriemördare och sexförbrytare.

"Clarice" fortsätter sedan i ett rasande tempo. Serien utlovar Clarices "okända bakgrundshistoria". Men i de tre avsnitt som kritikerna har fått se bjuds man bara på några obegripliga flashbacks i svartvitt.

Rebecca Breeds försöker kopiera Jodie Fosters oförglömliga Clarice – komplett med en grov West Virginia-dialekt – i stället för att göra en egen tolkning av Thomas Harris litterära förlaga. Breeds liksom serien i övrigt fixar inte att stå på egna ben. "Clarice" är en rakt igenom usel produktion med noll ambition som åker snålskjuts på en ikonisk film och rollfigur. Det blir närmast parodiskt. Clarice förtjänar så mycket bättre.