Djungelkryssning som ett välmatat nöjesfält

"Jungle cruise" är underhållande och magkittlande på det där viset som en bra nöjespark ska vara, men lite väl överlastad.

Dwayne Johnson och Emily Blunt utforskar djungeln i "Jungle cruise".

Dwayne Johnson och Emily Blunt utforskar djungeln i "Jungle cruise".

Foto: Disney

Recension2021-07-30 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äventyr

Titel: Jungle cruise

Visas: på bio

I rollerna: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jack Whitehall

Regi: Jaume Collett-Serra

Speltid: 127 minuter

Betyg: 3

I min något grönare ungdom var jag på Disneyland i USA. Två attraktioner tilltalade mig ordentligt: piratskeppet som senare blev förebild för filmserien "Pirates of the Carribbean" och en flodbåtskryssning. Den senare har nu gått samma öde till mötes så här kommer "Jungle Cruise". Konceptet känns igen från piraterna, lägg till lite "Indiana Jones". Det är full fart från start, mycket humor och effekter i parti och minut. Och en del övernaturlig magi.

Det engelska syskonparet Lily och MacGregor åker till Amazonas år 1916 för att finna ett mytologiskt träd vars blad sägs kunna bota allt, en bra sak att ha under brinnande världskrig. Väl på plats träffar de den mystiske flodskepparen Frank och efter ett antal intermezzon kommer resan igång.

Det blir en klassisk äventyrsresa med en del modernare inslag. Lily, tufft spelad av Emily Blunt, är långt från något våp som ska räddas och MacGregor har sitt romantiska intresse "på andra sidan" som han säger. Dwayne Johnson är sitt vanliga charmiga och muskulösa jag, något han är bra på.

Det ska inte avslöjas mer av berättelsen som verkligen satsar på extra allt i dubbla portioner. Filmen hade vunnit på att lugna ned sig lite grann och ta bort ett par slagsmål eller två.  Men det är fortfarande roligt att se vad man kan göra på film, åtminstone med de resurser man haft här,

Läs mer om