Dunderstarka kvinnor i korsett och krinolin

"Buffy och vampyrerna"-skaparen Joss Whedons nya viktorianska fantasyserie är underhållande men ojämn.

Amalia True (Laura Donnelly) och hennes stridskamrater kämpar för kvinnliga mutanters rättigheter i ett alternativt London vid den viktorianska erans slutskede.

Amalia True (Laura Donnelly) och hennes stridskamrater kämpar för kvinnliga mutanters rättigheter i ett alternativt London vid den viktorianska erans slutskede.

Foto: HBO Nordic

Recension2021-04-09 06:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fantasy

Titel: The nevers

Premiär: 12 april på HBO Nordic


I rollerna: Laura Donnelly, Olivia Williams, Ann Skelly med flera

Skapare: Joss Whedon


Antal avsnitt: 6

Betyg: 3
 

"The nevers" förflyttar tittaren till den viktorianska erans slutskede och ett alternativt London, där befolkningen till följd av en mystisk händelse utvecklar övernaturliga förmågor. "The touched", som de drabbade kallas, leds av ett slags viktoriansk motsvarighet till X-men – dunderstarka kvinnor i korsetter, underklänningar och krinoliner, med varsitt mer eller mindre användbart attribut. Dessa slagskämpar driver ett hem för sin egen sort och slåss för den nya kvinnodominerade underklass som trakasseras av både aristokratin och myndigheterna.

Laura Donnelly gör seriens bästa insats som den hemlighetsfulla ledaren Amalia True. Hennes stridskamrater, med oppfinnarjocken Penance Adair i spetsen (spelad av Ann Skelly), får dessvärre "The nevers" att kännas som en Nickelodeon-produktion för ungdomar – fast med våldsamma och porriga inslag. Bortsett från den saken, och de väl utdragna och förutsägbara kampscenerna, samt irriterande pålagda vintagefilter, blir serien stundtals både rafflande och humoristisk. Dess brister kan säkert förklaras med att "The nevers" kreativa flaggskepp Joss Whedon hoppade av produktionen i november på grund av utmattning. Men med det sagt – trots visst underhållningsvärde saknar den tillräckligt med krut för att sticka ut i bruset. The touched har inte begåvats med kraften att beröra.