Roman
Augustin Erba
Den unge Walters lidanden
Albert Bonniers förlag
Johann Wolfgang Goethes brevroman "Den unge Werthers lidanden" är avstamp för Augustin Erbas nya roman. Goethes unge hjälte sköt sig när han inte kunde få kvinnan som han dyrkade. Att Erbas inbillningssjuke Walter, ständigt rädd för att dö, skulle kunna göra något liknande är uteslutet.
Efter år 1774, när Goethes bok kom ut, blev det mode för unga män att skjuta sig av olycklig kärlek. Men vem skulle vilja kopiera Walter, denne snälle gnällspik som oavbrutet ränner till akuten och knappt vågar skrida till handling i sängen på grund av bacillskräck? Walter är chef på en bankfilial. Han råkar använda ett pingisbord som skrivbord när bankledningen tittar in. Pingisbord på banken är ett av ledningens idiotprojekt. Walter befordras omgående till mellanchef på huvudkontoret. Där måste han införa öppet kontorslandskap trots de anställdas klagorop. Nykteristen Walter tar till vodka när sambon knullar en arbetskamrat. Spriten ger dådkraft och på en vecka har han infört kontorslandskapet. Därmed ligger vägen öppen mot högre chefsposter. Men "hugger i bröstet", det gör det alltjämt på Walter.
Lättviktigt? Säg inte det. Det här är en spegling av en mycket igenkännlig vardag. Visserligen balanserar den på dårpippins gräns, men när gör vardagen inte det? Erbas bok är ett vasst, roligt kåseri som beskriver livet som ett lotteri där slumpen råder. Där finns också människans ömhetstörst. Den ger berättelsen djup.