Litteratur
Viet Thanh Nguyen
Flyktingar
Övers. Hans Berggren
Bokförlaget Tranan
Vad är en flykting och hur många generationer måste passera innan flykten tar slut och man upphör att vara en främling?
Det är denna fråga som den amerikanske Pulitzerprisvinnaren Viet Thanh Nguyen kalejdoskopiskt vänder och vrider på i sin novellsamling "Flyktingar". I åtta noveller gestaltas människor i ett skede av livet där de likt figuriner betraktar en värld som tycks dem oåtkomlig, en värld som de inte längre är deras.
De som befolkar Nguyens berättelser befinner sig i det tomrum som är främlingskapet. Det är ett mellanrum där spöken från förr kommer och går, där frågan om vad som är gott och vad som är ont förblir svårbesvarad och där ett hemland kan framträda lika främmande som det land dit man har kommit.
I en novell håller en man sakta på att glida in i demensens glömska där han själv och hans fru plötsligt blir främlingar inför varandra. I en annan får en deprimerad amerikansk man ta emot ett organ från en vietnamesisk flykting. Han inleder en vänskapsrelation med den som utger sig för att vara den avlidne donatorns son. Organet i hans kropp blir en symbol för främlingen i ett nytt land.
Landet som personerna i novellerna har lämnat är alltid Vietnam, det land som författaren själv flydde med sina föräldrar som fyraåring. Viet Thanh Nguyen, professor i etniska studier och nyligen utsedd till hedersdoktor vid Uppsala universitet, är en stark röst för flyktingen och främlingen som finns i oss alla.