Plågad chef mald mellan omöjliga lojaliteter

Vincent Lindon är suverän i Stéphane Brizés nervdallrande och djupt berörande drama "En annan värld".

En företagsledare (Vincent Lindon) och hans fru (Sandrine Kiberlain) går isär på grund av makens mångåriga älskarinna: hans arbete.

En företagsledare (Vincent Lindon) och hans fru (Sandrine Kiberlain) går isär på grund av makens mångåriga älskarinna: hans arbete.

Foto: Triart

Recension2022-05-06 06:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: En annan värld

Visas på: Bio

I rollerna: Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Anthony Bajon

Regi: Stéphane Brizé

Speltid: 96 min

Betyg: 4

Regissören Stéphane Brizé har gjort starka filmer tidigare där han skildrar nutiden i ett knivskarpt ljus, till exempel "At war", "A womans life" och "Mademoiselle Chambon". Man skulle lite slängigt kunna kalla honom för Frankrikes egen Ken Loach. Båda gör berättelser så att publiken tror sig titta på närgångna dokumentärer, något som ger en extra nerv åt skildringarna.

Brizé arbetar gärna med skådespelarna Vincent Lindon och Sandrine Kiberlain i sina filmer. Denna gång gestaltar de ett par i kris och i filmens inledning möter vi dem tillsammans med deras advokater inför skilsmässan. (Det känns lite extra eftersom skådespelarna har varit ett par på riktigt och nyligen gått isär.) Den främsta orsaken till separationen är att maken de senaste sju åren helt levt med sitt jobb. Det är också mest det som filmen handlar om. Det här är en skärskådande historia om hur även en till synes mycket privilegierad företagschef blir mald mellan omöjliga lojaliteter: sina anställda och koncernledningen. Den senare är i sin tur ekonomiskt jagad av den övergripande amerikanske ägaren. Som är jagad av Wall Street. Katten på råttan och råttan på repet...

Med så suveräna skådespelare som Lindon och Kiberlain grips man hela vägen av den moraliska och personliga kampen hos de medverkande, även om perspektivet denna gång är ovanifrån.