Rart och rörande om krigets vardag

Krigsdramat "Himmel över Libanon" är en personlig och vemodig kärleksförklaring till ett förlorat liv.

"Himmel över Libanon" är ett krigsdrama som i stället för att fokusera på våld och förödelse låter huvudpersonen Alices inre liv breda ut sig.

"Himmel över Libanon" är ett krigsdrama som i stället för att fokusera på våld och förödelse låter huvudpersonen Alices inre liv breda ut sig.

Foto: Moby Dick Films/Folkets Bio

Recension2021-10-08 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Himmel över Libanon

Visas på: Bio

I rollerna: Alba Rohrwacher, Isabelle Zighondi, Wajdi Mouawad

Regi: Cholé Mazlo

Speltid: 92 min

Betyg: 3

Alice (Alba Rohrwacher) lämnar föräldrarna och alpbyn i Schweiz för ett jobb som barnflicka i Beirut, där finner hon kärleken i en varmhjärtad astronom med stor familj och blir kvar. Det är först många år senare, när de har två barn tillsammans och Alice är djupt rotad i samhället, som kriget bryter ut.

Och så följer krisens sorgliga dramaturgi. Först för den dem samman – alla syskon och syskonbarn tränger ihop sig i samma lägenhet, madrasserna ligger kors och tvärs och de spelar kort medan ljuset svajar. Sedan kommer splittringen – läget blir för kritiskt, vissa väljer att fly, andra att stanna.

"Himmel över Libanon" är en originell film som närmar sig konflikten i Libanon på ett lekfullt sätt. I stället för att fokusera på våld och förödelse är det Alices inre värld som breder ut sig. Beirut är hennes hjärtas hem, och hennes bild av staden som ljus och sprudlande präglar scenografin och berättandet.

Filmen jobbar stundtals med en medveten antirealistisk estetik som för tankarna till teater med tydliga kulisser och ett platt landskap. Det är ett uppfriskande grepp, samtidigt som vissa av de konstnärliga inslagen lämnas därhän och ger ett lite splittrat intryck. "Himmel över Libanon" lyfter inte helt, men är en rar och rörande berättelse som breddar bilden av hur man kan berätta om krig.