Roman
Ella-Maria Nutti
Kaffe med mjölk
Wahlström & Widstrand
I sin allra första bok lyckas debutanten Ella-Maria Nutti tydliggöra det tigande och den ensamhet som vardagen bär på. Trots att språket ibland är tafatt hörs här en ny röst, väl värd att lyssna till.
Ytligt sett handlar romanen om cancersjuka Agneta i Gällivare som åker till juridikstuderande dottern Tilda i Stockholm för att säga: "Jag ska dö." Men "Kaffe med mjölk" är mer än berättelsen om ett tragiskt levnadsöde. Den tar också upp hur blind människan är för värdet av det här "skitlivet", ända fram tills vi tittar döden i ögonen. Den visar hur vi ända in under dödens skugga behåller vår missunnsamhet och avundsjuka. Och den pekar på hur ett barn kan känna sig övergivet, utan att den vuxna som står det närmast ens märker något.
Med skarpt öga iakttar författaren sina gestalter: Tilda, som för moderns skull har köpt dyra matvaror som hon inte har råd med. Och modern, som inombords ondgör sig över det onödiga slöseriet. Tilda, som skäms över moderns klädsel och beteende. Och Agneta, som får nog av Tilda när denna bryter ihop för att hennes har hund kissat på golvet. Men att kärleken binder ihop dem tvivlar man inte på.
Agneta tänker på rosenbusken som hon klippte ned men inte mer får se blomma och på tandläkarbesöket som hon inte kommer att hinna uppleva. Hennes önskan är modest: "Kan det inte få vara lite vanligt?" Orden kunde ha stått som motto för Ella-Maria Nuttis debutbok.