Moraeus utmanar den mossiga gubbrollen

Kalle Moraeus har varit professionell musiker i många år. Han har varit sommarpratare och han har haft eget tv-program. Men även den mest framgångsrike man blir till sist ändå gubbe, eller?

Kalle Moraeus utmanar den mossiga gubbrollen i sin underhållande bok "Tjur på retur – En kärleksförklaring till alla gubbar".

Kalle Moraeus utmanar den mossiga gubbrollen i sin underhållande bok "Tjur på retur – En kärleksförklaring till alla gubbar".

Foto: Magnus Liam Karlsson

Recension2021-05-08 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självbiografi

Kalle Moraeus

Tjur på retur – En kärleksförklaring till alla gubbar

Norstedts

Blotta ordet "gubbe" får nog många att tänka på buttert muttrande figurer, kanske klädda i halvkeps, kanske pekande på mittlinjen i en cykelbana som någon till äventyrs råkat komma på fel sida om. Kalle Moreaus går liksom in från motsatt håll. Hans läkare konstaterar visserligen att han har dåliga levervärden, ja, fettlever. Men i stället för att stagnera, bli bitter eller rent av gå ett förkortat liv till mötes, bestämmer sig Moreaus där och då för att göra det som så många gubbar minst av allt vill: Att förändras och bejaka det nya. Han drar ned på mat och alkohol, ökar tränandet och motionerandet.

Vi får i "Tjur på retur" följa med på vägen från blöta kvällar på krogen till skogen med promenader och älgjakt. Från den inledningsvis motvilliga medverkan i "Biggest loser" – "vadå jag tjock?" – till peppad och positiv träningsentusiast med egen PT. Ibland hamnar han en bit från ämnet, de långa utläggningarna om kost och dieter känns inte helt motiverade. Bäst är han då han är som mest personlig. Självironisk, rolig, nyfiken. Ja, allt det där som är raka motsatsen till gubbighet – att behålla en inre lust på livet. Hans röst är lätt att känna igen i den litterära stilen. Det jordnära sättet att prata ljuder från första meningen, det är en stämma som är underhållande och värd att lyssna på.