Blasfemiskt för barn om sjätte massutdöendet

Sockersött och ihåligt när munkformade fantasidjur räddar sin art i den animerade filmen "Flummlarna".

Flummlarna Op och Ed råkar ut för en tidsresa och inser att deras art i framtiden är utrotad.

Flummlarna Op och Ed råkar ut för en tidsresa och inser att deras art i framtiden är utrotad.

Foto: Scanbox Entertainment

Recension2021-09-03 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnfilm

Titel: Flummlarna

Visas på: Bio

Svenska röster: Shanthi Rydwall Menon, Daniel Norberg, Kodjo Akolo

Regi: David Silverman

Speltid: 84 min

Betyg: 2

Det blir många vitsar om hål när de munkformade flummlarna försöker rädda sin gulliga art från att utrotas. Måhända är intrigens hålighet också någon form av intellektuell lustifikation. Förvirrande blir det även för den vuxna tittaren som försöker bena ut logiken i denna barntillvända tidsresefilm om artdöd.

Emellertid är skevheten vad som räddar det annars lönlösa försöket att slå Pixar på hemmaplan. Regissören David Silverman har ett förflutet på animationsstudion med stort P, och många av filmens beståndsdelar måste räknas som rena stölder. För att finansiera filmen har man fått hjälp av det kinesiska bolaget China Lion, vars mål är att "införliva kinesiska kulturelement i en global distribution". Att föra in kinesiskt kulturarv i tidsresorna ger en välkommen twist åt en annars anglocentrisk utgångspunkt. Nedslagen växlar således mellan Shackletons polarexpedition och Qianlong-kröningen.

Tidsresorna för våra utrotningshotade hjältar till viktiga datum i människans historia. Antropocentrismen framstår nästan blasfemisk i en film om djurarters utdöende, i synnerhet i ljuset av den senaste klimatrapporten. Här hade filmen sin chans att berättiga sin existens med ett enkelt ställningstagande. Men det kanske är svårt för den som vill maximera antalet statsskick att stryka medhårs.