"Vuxna dikter" har inte åldrats med värdighet

Geir Gulliksens diktsamling "Vuxna dikter" från 1999 riskerar att halka snett när den nu ges ut på nytt.

Geir Gulliksen är en norsk författare och poet. I Sverige är han mest känd för romanen "Berättelse om ett äktenskap" från 2016. "Vuxna dikter" från 1999 gavs ut på svenska första gången 2001.

Geir Gulliksen är en norsk författare och poet. I Sverige är han mest känd för romanen "Berättelse om ett äktenskap" från 2016. "Vuxna dikter" från 1999 gavs ut på svenska första gången 2001.

Foto: Vidar Rud/NTB/TT

Recension2022-04-30 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Poesi

Geir Gulliksen

Vuxna dikter

Övers. Stewe Claeson

Ellerströms

Den norske författaren och poeten Geir Gulliksen – även känd för att vara Karl Ove Knausgårds förläggare, mentor och vän – tar i diktsamlingen "Vuxna dikter" från 1999 med oss till den sköre skaparmannens utmarker. Läsaren möter här den sortens maskulinitet som behöver spegla sig i en undergångsbetonad femininitet för att själv kunna verka.

Berättarjaget har trängts upp i det tråkiga vuxenhörnet vid 35 års ålder, "med familj, med något slags ekonomi, med skjortor i garderoben" och lever "ett liv/ som leker att det är ett annat,/ ett liv vilket som helst,/ i en värld som leker att den är en värld". Verklighetsflykt genom diktande sker så genom minnet av en regndoftande kåt blondin i kort blå klänning som har tagit sitt liv. Det är genom henne som dikten blir till och bygger ut sin villa. Enkelt men effektfullt sväller texten, i vilken diktjaget förvillar sig metafysiskt genom att befinna sig ömsom utanför, ömsom inuti dikten.

Det alienerade berättarjagets sexminnen från ett tidigare liv riskerar i dag att tolkas som manlig fåfänga, trots den vackra poesin. Men om man bortser från det genomrostiga genusperspektivet och läser Gulliksens dikt så som efterfrågas – som "en ålderdomlig undersökningsapparat" efter meningen med att överhuvudtaget leva och skriva – kan läsaren ändå skönja en farbar väg från fåfängt tidsfördriv till något som faktiskt kan förmå öppna upp världen.