Romantiken i "Cyrano" är ett hjärta av plast

En kortväxt Cyrano sjunger ut sina hjärtesorger i Broadwaymusikal med musik av The National.

Peter Dinklage gör en emfatisk insats som Cyrano i musikalen med samma namn. Hans sångröst påminner i sina bättre stunder om Nick Caves.

Peter Dinklage gör en emfatisk insats som Cyrano i musikalen med samma namn. Hans sångröst påminner i sina bättre stunder om Nick Caves.

Foto: Peter Mountain/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures

Recension2022-04-22 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Musikal

Titel: Cyrano

Visas på: Bio

I rollerna: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr.

Regi: Joe Wright

Speltid: 123 min

Betyg: 2

I raden av ständiga repriseringar från återvinningscentralen Hollywood har turen nu kommit till Edmond Rostands teaterklassiker "Cyrano de Bergerac". Den kärlekskranke mannen med den stora näsan har gett upphov till en uppsjö av filmatiseringar genom åren, där den mest kända inkarnationen nog är 1990 års upplaga med Gérard Depardieu.

När en musikalversion från Broadway nu har överförts till film är näsan utbytt mot en kortväxt kropp, men i övrigt är förutsättningarna desamma. Den vältalige Cyrano formulerar sin kärlek till vännen Roxanne på elegant versmått, men hindras av sitt yttre, och förenar sig därför med en tvålfager men föga vältalig soldat. Tillsammans bildar de den perfekta förening av inre och yttre skönhet som till fullo motsvarar Roxannes romantiska drömmar.

Peter Dinklage gör en emfatisk insats i titelrollen, och hans otränade sångröst påminner i sina bättre stunder om Nick Caves. I övrigt är det inte mycket som sticker ut i denna idéfattiga film. Liksom Sparks nyligen tonsatte den bångstyriga "Annette" är det återigen ett rockband som står för musiken, men The National levererar ett förvånansvärt tråkigt låtmaterial. Den pompösa sentimentaliteten hör förstås till genren, men värre är att själva kärlekshistorien aldrig känns särskilt angelägen. Det romantiska hjärta som befinner sig i centrum tycks helt igenom vara gjort av plast.