Litteratur
Johanne Lykke Holm
Strega
Albert Bonniers förlag
Rafa lämnar sitt barndomshem för ett jobb på ett hotell i bergen. Hon är en av flera blaserade tonårstjejer som sökt sig dit. Tjejerna lär sig städa, stryka och bädda. Snart är de redo att ta emot gästerna. Men inga gäster kommer.
"Strega" börjar bra. Johanne Lykke Holm tycks ha tagit sjumilakliv sedan debuten för två år sedan. Men snart kör hon fast i gamla hjulspår. Romanen svämmar över av symboler och stelnar till ett vackert språkstilleben. Lykke Holm är hopplöst influerad av de danska författare (Josefine Klougart, Olga Ravn) som hon översätter till svenska. Hotellet avslöjar sig som drömlik hustruskola, där Rafa och de andra förbereds för mannen.
I bergen ligger också ett gåtfullt nunnekloster. Men frågan är vilken religion som systrarna egentligen bekänner sig till. I boken är Strega namnet på en by, men ordet betyder också häxa och stregheria är en form av sydeuropeisk häxkraftspraktik. Lägg till att Lykke Holm är en av grundarna till skrivarseminariet Hekseskolan, där man närmar sig häxan som en möjlig feministisk position. "Strega" är en produkt av denna skola.
"Strega" är ett kusligt mysterium om kvinnoblivande, ockultism och systerskap. Som om Margaret Atwood, Mare Kandre och Leonora Carrington skrivit en berättelse för Creepypodden. Men likt Lykke Holms debut är den tom, liksom ödslig och kallställd i sin brist på det oavsiktliga. Huruvida hon i framtiden lyckas – eller vill – fylla tomrummet återstår att se.