Laddat ungdomsdrama om urspårad fest

Dag Thelanders debutbok om ett gäng Uppsalakillars sommarfest är unik i sitt slag som ballad på rimmad vers.

Dag Thelander är född 1983 och uppvuxen i Uppsala. Han är verksam som regissör, dramatiker och författare. "Innan nån dog" är han första bok.

Dag Thelander är född 1983 och uppvuxen i Uppsala. Han är verksam som regissör, dramatiker och författare. "Innan nån dog" är han första bok.

Foto: Micke Sandström

Recension2021-02-20 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Poesi

Dag Thelander

Innan nån dog – Balladen om sommarens sista fest

Bokförlaget Polaris

"Innan nån dog" utspelar sig i Uppsala där den charmige och självsäkre John ska ställa till med fest i föräldrarnas "kulturvilla". Hans bäste vän, den mer tillbakadragne Jens har bjudit in Saga – som ser ut som en "norrländsk Winona Ryder" – i hopp om att de ska bli ett par. Där finns också partyprissen Simon som glider runt bland festens arketyper.

"Det ska rejvas på en vind/ och shottas vodka i ett kök. Det ska liggas på en/ toalett som luktar sött av rök./ Hela huset ska bli fyllt av/ folk som, dansar, flörtar, stimmar./ Än står allt i tyst förväntan./ Nejden vilar, några timmar."

Vem kunde tro att en rimmad historia om en fest kunde vara så medryckande? Tonårens scen passar Dag Thelanders humoristiska ton bra. Mellan raderna anas dock allvaret och under ett dygn ska ett drama utspela sig när vänner blir fiender, hjärtan krossas och öden utstakas. Att damma av en litterär genre är ingen ny företeelse, men när man läser Thelanders debut, fint illustrerad av Helena Willis, framstår det som ett genidrag att låta ungdomsdramat möta balladen.

Thelander är bland annat verksam som dramatiker, vilket märks i hantverket bakom rytm och rim och de invävda dialogerna som gör att verserna får ett härligt driv. Rimmen drar heller aldrig ned texten utan lyfter snarare läsningen till oanade höjder och gör "Innan nån dog" till ett mycket spännande tillskott för ungdomslitteratur och crossover.