En kvinnas försök att klösa sig till toppen

Kombinationen Gucci, Lady Gaga och Adam Driver gör "House of Gucci" svårt att motstå.

Popstjärnan Lady Gaga imponerar i rollen som Patrizia Reggiani i Ridley Scotts epos om familjen Gucci och deras välkända modehus.

Popstjärnan Lady Gaga imponerar i rollen som Patrizia Reggiani i Ridley Scotts epos om familjen Gucci och deras välkända modehus.

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

Recension2021-11-26 06:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: House of Gucci

Visas på: Bio

I rollerna: Adam Driver, Lady Gaga, Al Pacino

Regi: Ridley Scott

Speltid: 157 min

Betyg: 3

På en maskerad träffar den unga, ambitiösa Patrizia (Lady Gaga) Maurizio Gucci (Adam Driver) och faller för lockelsen i hans namn. Efter lite bearbetning faller också han för henne, och ett tag får de leva lyckliga som äkta makar innan Patrizias visioner för familjeföretaget Gucci börjar infektera relationen.

Filmen, som är inspirerad av den sanna historien om mordet på Maurizio, visar sig leverera ett rätt så storslaget kvinnoporträtt. Gaga hinner spela en handfull olika roller. Hon är en levnadsglad ung brud, en hänsynslös klättrare, en kedjerökande alkoholist som söker råd hos spådamer, en desperat ensamstående mamma och till sist – en mördare. Patrizia är vacker och frånstötande, rolig och ångestframkallande. En i grund och botten maktlös kvinna som försöker klösa sig till toppen i männens värld. 

Gaga har samma egenskap som sin motspelare Driver – hon är totalt närvarande och känns så otroligt levande. Därför är det svårt att förstå varför man tvingas tillbringa en stor del av filmen tillsammans med Jared Leto som den tröttsamme kusinen Paolo. Trots en hygglig insats från Al Pacino förirrar sig andra halvan av "House of Gucci" i kampen om företaget, möten mellan män, och tappar mer och mer kontakten med filmens stora tillgång – Gaga. Det gör att vad som till en början verkar lovande inte flyger som det bör, och i slutändan känns som ett slöseri med potential.