Lärorikt om skogen som vi ärvde

Oro för svensk naturskog och dess biologiska mångfald är ämnet i en pratsam dokumentär.

Hur ska det gå med ekosystemet när svensk skog skövlas på stora ytor? Det är huvudfrågan i Peter Magnussons dokumentärfilm "Om skogen".

Hur ska det gå med ekosystemet när svensk skog skövlas på stora ytor? Det är huvudfrågan i Peter Magnussons dokumentärfilm "Om skogen".

Foto: Peter Magnusson

Recension2021-02-05 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Om skogen

Premiär: 5 februari på bio, samt på helionfilm.se 

Ciceron: Po Tidholm

Regi: Peter Magnusson

Speltid: 96 min

Betyg: 2

Skogen byggde välfärden i Sverige tillsammans med järnet. Det fick vi lära oss i skolan. Vårt land täcks fortfarande av vidsträckta åldriga skogar och denna källa till träprodukter är outsinlig, eller?

Var och en av oss som har sett ett kalhygge där marken är "plöjd" för nya planteringar har nog tvivlat.

I "Om skogen" uttrycker artinventerare, representanter för Skogsstyrelsen, renägare, mindre skogsägare och fältbiologer oro för hur det ska gå med ekosystemet när skog skövlas på stora ytor.

Journalisten och glesbygdskämpen Po Tidholm levererar kommentarer och siffror. Till exempel får vi veta att det på Riksväg 45 passerar en timmerbil var sjunde minut med en last värd cirka 50 000 kronor. Det handlar om stora pengar. Men filmen låter oss också förstå att det handlar om en överproduktion av naturens begränsade resurser.

Sakfrågan är det inte svårt att engageras av. Dess komplexitet förtydligas då fältbiologerna träffar glesbygdsministern – som inte verkar lyssna på dem. Men filmen har en aningen träig uppbyggnad. Det är människor som säger sitt med varierande grad av patos medan de vandrar omkring i skogar eller på kalhyggen. Predikandet är jämförbart med humorfria skolfilmer och det skulle må väl av att kortas. Dessutom svajar bildskärpan ibland.

Men det är lärorikt. Tänk att vi är sämre än både Amazonas och Borneo på att ta om hand om åldrig skog.