"Lill-Zlatan och morbror raring" är ett lyckopiller

Den studsiga filmen om Lill-Zlatan och hennes morbror är som en bubblig förälskelse full av romantik och anarki.

Morbror Tommy (Simon J Berger) och Lill-Zlatan (Agnes Colliander) har fin kemi i Christian Los filmatisering av Pija Lindenbaums älskade barnbok.

Morbror Tommy (Simon J Berger) och Lill-Zlatan (Agnes Colliander) har fin kemi i Christian Los filmatisering av Pija Lindenbaums älskade barnbok.

Foto: TriArt

Recension2022-03-25 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Familjefilm

Titel: Lill-Zlatan och morbror raring

Visas på: Bio

I rollerna: Agnes Colliander, Simon J Berger, Tibor Lukács

Regi: Christian Lo

Speltid: 81 min

Betyg: 4

Lill-Zlatan bryr sig bara om två saker: fotboll och sin morbror Tommy – en busig morbror som älskar sushi, bajskonst, monster och glass. Förutom fotboll tycker de lika om allt. När Lill-Zlatans föräldrar åker på semester får hon bo hos Tommy men upptäcker till sin förskräckelse att någon annan också ska göra det – någon som heter Steve. Lill-Zlatan vägrar dela sin morbror med någon och gör allt i sin makt för att skrämma bort Steve. Till sin hjälp har hon klasskompisen Otto.

När Pija Lindenbaums barnbok med samma namn görs om till långfilm måste handling och rollista svälla för att fylla 81 minuter. Vissa scener blir därför en aning fåniga när spratten avlöser varandra, men överlag har Christian Lo lyckats bra med att överföra bokens anarkistiska stil till film och samtidigt göra den till sin egen.

Inte minst castingen är förträfflig. Lill-Zlatan är inte gullifierad utan naturlig med sin pillemariska blick, och kemin mellan henne, Tommy och Steve är fin – och nytillskottet Otto har komisk tajming. Att skriva in en ny barnkaraktär gör visserligen att filmen blir mer konventionell, men det blir också ett logiskt sätt att bygga vidare på Lill-Zlatans värld. Los älskvärda film utforskar känslor som svartsjuka och dyrkan med fingertoppskänsla och humor, och resultatet är ett studsigt lyckopiller.