Lysande skådespeleri i drama om demens

Anthony Hopkins är lysande i huvudrollen som demenssjuk åldring i ett drama om när tillvaron inte längre hänger ihop.

Trots det smärtsamma och ångestfyllda ämnet är ”The Father” en känslostark och kärleksfull film. Här Olivia Colman och Anthony Hopkins.

Trots det smärtsamma och ångestfyllda ämnet är ”The Father” en känslostark och kärleksfull film. Här Olivia Colman och Anthony Hopkins.

Foto: Nonstop Entertainment

Recension2021-08-20 06:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: The Father

Visas: på bio 

I rollerna Anthony Hopkins, Olivia Colman, Rufus Sewell

Regi: Florian Zeller

Längd: 97 minuter

Betyg: 4

Demens brukar kallas de anhörigas sjukdom och nog är det smärtsamt när en nära människa börjar tappa greppet om tillvaron. Men här skildras tillståndet inifrån den sjuke. Filmen beskriver hur denne kan tänkas uppfatta sin omgivning och medmänniskorna .

Anthony Hopkins spelar änklingen Anthony och Olivia Colman hans dotter Anne. Anthonys senaste sköterska har nyss slutat då han lynnigt beskyllt henne för att ha stulit hans klocka. Anne, som planerar att flytta till Paris med en ny man, håller på att anställa en ny sköterska åt pappan. 

Eller gör hon det? Är de i hans lägenhet eller har han flyttat till dotterns? Vad heter hennes man? Var är egentligen den yngre systern Lucy? Vill någon slå Anthony och tvinga honom att flytta?

Filmens handling är lika surrealistiskt uppbyggd som en absurd pjäs. Det finns återkommande teman och skenbara sammanhang som sedan inte stämmer. Personer, nya för Anthony, dyker upp och påstår saker. Miljöer ändras och tidsluckor uppstår. Det är förvirrande och mardrömslikt. 

Anthonys armbandsur försvinner om och om igen. Han lägger det på ett ”säkert ställe” och glömmer var. Symboliken är uppenbar och verkningsfull, han tappar bokstavligen bort greppet om tiden. 

Det är inte första gången demens skildrats på vita duken. Julianne Moore var gripande i ”Still Alice”(2015), likaså Sven Wollter i ”En sång för Martin” (2003). Men det nya i den här filmen är att den gör ett försök att skildra hur den sjuka ser sin omvärld, kaotisk, fragmentarisk och förvirrande.

Trots det smärtsamma och ångestfyllda ämnet är ”The Father” en känslostark och kärleksfull film. Olivia Colmans kämpande dotter har ett stort och ett varmt hjärta. Tack vare lysande skådespeleri blir det en fascinerande intellektuell utmaning för biopubliken att lägga pussel av handlingen tillsammans med henne och pappan.

Filmen bygger på regissören Florian Zellers egen pjäs och det kammarspelsliknande filmdramat fick en Oscar i år för bästa manus. 

Även Anthony Hopkins fick en Oscar för sin rollprestation, hans andra. Den första fick han för rollen som massmördaren Hannibal Lecter i ”När lammen tystnar” (1991). Rollprestationerna säger något om denna fantastiska skådespelares bredd. 83-åringen är den äldste som någonsin tilldelats en Oscar. 

83-åringe Anthony Hopkins är den äldste som någonsin tilldelats en Oscar.
83-åringe Anthony Hopkins är den äldste som någonsin tilldelats en Oscar.