Mycket mer än en "svart" Bridget Jones

Candice Carty-Williams roman "Queenie" är en smart debut om rasism, sexism och om att vara 20-nånting.

Candice Carty-Williams (född 1989) är en brittisk författare och journalist. "Queenie" är hennes första bok.

Candice Carty-Williams (född 1989) är en brittisk författare och journalist. "Queenie" är hennes första bok.

Foto: Lily Richards

Recension2020-03-21 15:05
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Candice Carty-Williams

Queenie

Övers. Klara Lindell

Albert Bonniers förlag

"Nu ligger jag med benen i vädret. Önskar du var här..." messar romanens huvudperson Queenie pojkvännen från gynekologstolen. Att romanen börjar med en chattbubbla är symptomatiskt; det är den typ av generationsroman skriven av en författare ur millenialgenerationen som iscensätter ungdomens kringflackande liv i en urban miljö. 

Att romanen börjar med en dissekering av Queenies underliv bör också läsas som en metafor för den rasism hon utsätts för som svart kvinna. Fetischering av den svarta kroppen och rasistiska skämt är vardagsmat för Queenie. En 25-årig Londonbo som när hon inte umgås med sina vänner tar sig igenom strul med den vita pojkvännen genom att ha lösa förbindelser med diverse tinderdejter (alla inte så trevliga) och som försöker göra journalistkarriär.

Romanen har kallats en "svart" Bridget Jones men är betydligt mer komplex och en roman i sin egen rätt. Bakom det vardagsnära finns en samhällspolitisk fond av rasism, sexism och gentrifiering. Likt Bernardine Evaristo i "Girl, woman, other" skildrar Candice Carty-Williams hur olika former av förtryck verkar simultant. I samma process bryts stereotyper ner och överskrids. 

Men främst är "Queenie" en underhållande och levande skildring av en ung svart kvinnas liv. Candice Carty-Williams gestaltar utan att skriva läsaren på näsan och tecknar mångfacetterade karaktärer med sitt sparsmakade språk. En helt lysande debut.