Mystiken tätnar på skandalomsusade Nya Karolinska

Anna Grönlunds debutroman "Av kött och blod" är en psykologisk thriller i sjukhusmiljö.

Anna Grönlund är läkare och före detta forskare vid Karolinska institutet i Solna. "Av kött och blod" är hennes första bok.

Anna Grönlund är läkare och före detta forskare vid Karolinska institutet i Solna. "Av kött och blod" är hennes första bok.

Foto: Olof Grönlund

Recension2021-12-11 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Anna Grönlund

Av kött och blod

Ordfront förlag

Miljöerna på sjukhusområdet Nya Karolinska i Solna tecknas med säker hand, och sakkunnig i sitt ämnesval är Anna Grönlund helt uppenbart. Men själva historien och dess två centralgestalter förbryllar.

Utgångspunkt är ett verklighetsscenario som skildrar hur författaren själv – då forskare på samma sjukhus – har fått fyra anteckningsblock i sin ägo, vari undersköterskan Rosa gestaltar en tillvaro präglad av "slaskjobb", ensamhet och eskalerande psykisk ohälsa. Central är även Johannes, en forskarkollega som arbetar med att genom försök med vattensalamandrar lära mänskliga, skadade hjärtan att läka sig själva.

Olyckligtvis faller (hoppar?) Johannes från en balkong och slår ihjäl sig. Eller? Det går ett rykte om att hans hjärta vid fallet slagits ut ur kroppen. Johannes har också, lite oklart när i tiden, ett förhållande med Rosa.

Anna Grönlunds berättelse både lockar och mystifierar sin läsare. Men den tröttar också, åtminstone när verkligheten – vad som är verkligheten förblir något oklart i boken – vrids ett varv för mycket och slangjargongen med fackuttryck och engelska glosor haglar. Här borde dock finnas potential för framtiden, för under jargongen finns en intressant gestaltning av utvecklingen av en psykos.

Det är också på plats att kommentera bokens formgivning. Baksidestexten, med rosa bokstäver mot ljusgrå bakgrund, är tyvärr närmast oläslig. En sådan sak kan stöta bort en potentiell läsare.