Superhjältefilm lånar friskt från skräckgenren

Allt krut satsas på de visuella effekterna och nästan inget på ett redigt manus i nya "Doctor Strange"-filmen.

Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) måste rädda en tonåring med en svårhanterlig superkraft i "Doctor Strange in the multiverse of madness".

Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) måste rädda en tonåring med en svårhanterlig superkraft i "Doctor Strange in the multiverse of madness".

Foto: Marvel Studios

Recension2022-05-06 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Action/Äventyr

Titel: Doctor Strange in the multiverse of madness

Visas på: Bio

I rollerna: Benedict Cumberbatch, Xochitl Gomez, Elizabeth Olsen

Regi: Sam Rami

Speltid: 126 min

Betyg: 2

Än en gång får Marvel-hjälten Doctor Strange i Benedict Cumberbatchs gestaltning dra på sig sin magiska mantel och dra i väg på räddningsexpedition. Tonåringen America (Xochitl Gomez) har en svårhanterlig superkraft som kan förflytta henne mellan olika universum. Den vill onda krafter stjäla för att kunna rucka på ordningen i hela multiversum. Doctor Strange och hans närmaste finns överallt och samtidigt, men i något förändrade versioner.

Regissören Sam Rami ("Evil dead", "The grudge") lånar friskt från skräckfilmsgenren när han berättar om superhjältetrollkarlen Doctor Strange och hans färder mellan världarna. Vi får möta både förruttnade zombies, enögda jättebläckfiskar och den blodiga hämnaren Carrie i häxan Wandas gestalt (Elizabeth Olsen) när hon tar revansch på ett för henne svåruppnåeligt moderskap.

Filmens handling har dock inte mycket logik och den ter sig underordnad de digitala effekterna. Visuellt närmar sig filmen surrealistisk bildkonst och den påstår att vi alla vistas i parallella universum i våra drömmar – ett spännande tankeexperiment som Christopher Nolan hanterade smartare i "Inception".

För alla som gillar hisnande specialeffekter och att räkna skräckfilmsreferenser väntar en fest. Men vi som gillar mer helgjutna berättelser kan hitta annat på biorepertoaren.