Plikttrogen flottist i livets vakttjänst

Poeten Petter Lindgren avspejar horisonten i sin existentiella skärgårdsroman "Singer".

Petter Lindgren (född 1965) har tidigare gett ut fem diktsamlingar. "Singer" är hans första roman.

Petter Lindgren (född 1965) har tidigare gett ut fem diktsamlingar. "Singer" är hans första roman.

Foto: Karin Björkquist

Recension2020-05-02 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Petter Lindgren

Singer

Albert Bonniers förlag

Efter några utgivna diktsamlingar debuterar Petter Lindgren som romanförfattare med den korta berättelsen "Singer". Det är något så ovanligt som en existentiell skärgårdsroman. Huvudpersonen heter Singer och miljön är skäret Skrapan långt ute i havsbandet. Tiden är mitten av 1940-talet när kriget ute i Europa håller på att ta slut.

Singer befinner sig ensam på skäret med dess fyr. Han tillhör flottan och är stationerad där som vakt. Snart ska han avlösas. Hans uppdrag är att "noga avspeja horisonten" efter fientliga fartyg. Han har vistats tre år på skäret. Plikttroget utför han sitt uppdrag medan han registrerar dagliga sysslor, väder och djurliv. Ibland får Singer besök av professor Hornsärvs unga hustru. De ägnar sig då åt diverse sexlekar.

Petter Lindgren har med "Singer" skrivit en underbar liten berättelse i sin torra saklighet. Tyvärr spårar den ur när Singer minns sitt tidigare liv som skildras i form av ett slags surrealistisk fars. Romanen faller därför sönder i två delar. Eller snarare tre. Början som är lysande litteratur och mitten som mest är krystad komik.

I slutet av "Singer" återgår Petter Lindgren i ett mörkare tonläge till sin strama stil. Singer städar fyrtornet och gör i ordning för avlösning från sin vakttjänst. Vi gör alla vår vakttjänst i ensamhet medan vi väntar på avlösning. Sådant är livet. I synnerhet i dessa coronatider. Det gäller då att noga avspeja horisonten.