Snäll historia om hur Cruella de Vil blev ond

Emma Stone möter Emma Thompson i en underhållande sagoduell i modevärlden.

Hajpade "Cruella" är historien om hur den aspirerande modedesignern Estella (Emma Stone) förvandlas till skurken Cruella de Vil.

Hajpade "Cruella" är historien om hur den aspirerande modedesignern Estella (Emma Stone) förvandlas till skurken Cruella de Vil.

Foto: Laurie Sparham/Disney/AP/TT

Recension2021-05-28 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Komedi/Drama

Titel: Cruella

Premiär: 28 maj på bio och Disney Plus

I rollerna: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry

Regi: Craig Gillespie

Speltid: 134 min

Betyg: 3

Det är mycket 1970-tal i familjefilmen som berättar förhistorien till Disney-klassikern "Pongo och de 101 dalmatinerna". Emma Stone spelar en ung Cruella de Vil, före det att hon blev en genomond dalmatinertjuv. Den karaktäristiska svartvita kalufsen har hon från födseln, liksom ett mycket hetsigt temperament.

Cruella heter egentligen Estella och drömmer om att bli modedesigner. En kompis fixar assistentjobb hos den excentriska modeskaparen Baronessan åt henne. Emma Thompson i rollen gör en klassisk översittare som tar åt sig äran för vad hennes stab jobbar fram. Baronessan har ett smycke som Estella menar är hennes. Tillsammans med sina två barndomsvänner tänker hon stjäla tillbaka det på en stor galafest med en plan värdig Jönssonligan. Handlingen lånar annars friskt från Charles Dickens "Oliver Twist" såväl som "Askungen". Den blivande sagoskurken i sin tur lånar drag av punkmodedrottningen Vivienne Westwood. Filmens ljudspår innehåller gamla godingar och rundar av med The Rolling Stones "Sympathy for the Devil".

Bortsett från ett mord så är "Cruella" en ganska snäll film. Särskilt med tanke på att den handlar om hur en ond människa skapas. Snäll, lite gammaldags och alldeles för lång. Mest handlar den om sann vänskap. Fast hundarna som är med är bra. Favorit är den som får spela råtta i en av trions kupper mot Baronessan.