Så kan samhällsklimatet skapa ett monster

"Jakten på Lasermannen" är en välgjord dokumentärserie om en av Sveriges största polisutredningar.

"Jakten på Lasermannen" skildrar utredningen som ledde fram till gripandet av John Ausonius. Snart 30 år har gått sedan han satte skräck i Sveriges befolkning.

"Jakten på Lasermannen" skildrar utredningen som ledde fram till gripandet av John Ausonius. Snart 30 år har gått sedan han satte skräck i Sveriges befolkning.

Foto: Svt

Recension2021-04-09 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Jakten på Lasermannen

Premiär: 11 april på SVT och SVT Play

Medverkande: Eiler Augustsson, Isa Aybar, Camilla Kvartoft med flera

Regi: Sonny Erhardsson och Mattias Håkansson

Antal avsnitt: 6

Betyg: 3

Snart 30 år har gått sedan "Lasermannen", John Ausonius, född Wolfgang Alexander Zaugg, satte skräck i stora delar av Sveriges befolkning. Det är "en helt osannolik historia", för att citera en av poliserna som medverkar i true crime-serien "Jakten på Lasermannen". Under knappt ett halvårs tid – augusti 1991 till januari 1992 – sköt Ausonius elva människor i Stockholm och Uppsala, varav en avled direkt. Alla offer hade ett "utländskt" utseende. Det tidiga 1990-talet var också det turbulent vad det gäller invandring. Det invandringskritiska partiet Ny Demokrati tog plats i riksdagen och spetsade till det hela ytterligare. När det då dyker upp en serieskjutare som väljer offer utifrån ursprung spred sig rädslan.

Berättelsen har många ingångar och en inbyggd dramaturgi, något som "Jakten på Lasermannen" tar tillvara på. Om Palmemordet är Sveriges största så hamnar utredningen om Lasermannen också bra till i statistiken. Även här höll det på att bli ett fiasko. Mediernas intresse satte hård press på poliserna som skulle lösa fallet. Några osannolika händelser blev till slut det som löste det hela. Bland annat fick en metande pensionär upp en ovanlig fångst: en revolver med ljuddämpare.

Dokumentärt material varvas med dramatiserade inslag. I serien intervjuas ett antal av de inblandade poliserna, liksom SVT:s egen expertkommentator Camilla Kvartoft. (Hon kom själv att hamna nära händelseförloppet på den tiden.) Flera för polisen nya grepp kom att användas i utredningen. Det är en spännande berättelse som slår de flesta fiktiva deckare. Man har också intervjuat några av offren. Det blir starka vittnesmål som tydligt visar att man, även om man som offer har tur och överlever, ändå kan få hela sitt liv förstört.

Serien håller hela vägen – även om upplägget är välbekant. John Ausonius förblir dock en gåta, liksom Fjotolf Hansen, tidigare känd som Anders Behring Breivik. De båda påminner om varandra på flera vis, bland annat det kallblodiga sätt på vilket de skjuter sina offer på, till synes helt utan ånger. Inte minst borde denna välgjorda tv-serie mana till försiktighet. "Jakten på Lasermannen" visar tydligt hur ett samhällsklimat kan skapa ett monster.