Saddam Hussein vänder tillbaka som vålnad

Säregen, vacker och motsägelsefull debut om författaren och diktatorn Saddam Hussein.

Ali Derwish är född 1983. "Saddam Husseins nya roman" är hans första bok.

Ali Derwish är född 1983. "Saddam Husseins nya roman" är hans första bok.

Foto: Daniel Diaz

Recension2021-11-13 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Ali Derwish

Saddam Husseins nya roman

Albert Bonniers förlag

Saddam Hussein skrev romaner – den femte under tiden i fångenskap. Hans stil beskrivs med ord som "svulstig", "värdelös", "krånglig". Kanske levde Iraks mångåriga diktator i samma vanföreställning i sitt skrivande som i sin politiska gärning – att han var en gudasänd arvtagare till forna härskarna?

I Ali Derwishs debutbok återvänder Saddams vålnad och ber författaren Ali om feedback på en bok som har svårt att bli läst. Saddam må vara död sedan länge, men eländet som han skapade tillsammans med den västliga koalitionen (USA) lever kvar, med destruktiv vitalitet.

Det är en säregen debut som blandar lyrik, drama och dokumentär roman. Boken handlar om grymheten och döden, men också om de falska krigsmotiveringarna, de påhittade massförstörelsevapnen, Saddams folkmord på kurder, hans hårdhet och sönernas bestialitet. Stilen är sjungande, besvärjande.

Ali och Saddam för en dialog om dödsdalen och historien. Här finns också vännen Samir som hjälper Ali igenom denna fruktansvärda uppgift; ingen vill ju på allvar framträda som personlig kritiker till denna ohyggliga människa – folk i Saddams närhet mördades för betydligt mindre.

"Saddam Husseins nya roman" är en vacker debut, men också motsägelsefull. Den dramatiska linjen har inget riktigt lopp. Den lyriska lyckas bättre. Det dokumentära å sin sida är allmängods. Ändå fungerar romanens fiktion. Kanske är detta metoden för att göra upp med en härskare som framstod som just fiktiv?