Samtida tonårsbryderier i humoristiska "Bert"

Bert Ljung från Öreskoga är tillbaka med mjuka men underhållande tonårsbekymmer för sin samtid.

"Bert" är liksom filmen från förra året, och film- och tv-produktionerna från 1990-talet, baserade på Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker om Bert Ljung.

"Bert" är liksom filmen från förra året, och film- och tv-produktionerna från 1990-talet, baserade på Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker om Bert Ljung.

Foto: TV4/Cmore

Recension2021-04-01 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Komedi

Titel: Bert

Premiär: 1 april på Cmore

I rollerna: Adrian Macéus, Samy Karlsson Fariat, Lily Wahlsteen med flera

Regi: Bill Schumacher

Antal avsnitt: 10

Betyg: 3

Berts film- och tv-universum fortsätter att expandera. Filmen "Berts dagbok" (2020) blev en omstart och nu kommer tv-serien. Vissa skådespelare har hängt kvar medan andra har bytts ut. Bert spelas nu av Adrian Macéus, en lite äldre version av den glasögonprydde spelevinken. Vissa rollfigurer har även fått nya personligheter. Mobbaren Klimpen, som i fjolårets film hade uppdaterats till lismande brat, har återgått till sin originalform: stökig delinkvent som tränar MMA.

Även om tittaren bäddas in i en värld där ungdomar inte ens försöker köpa smuggelsprit, så hanterar tv-serien något mer komplexa tonårsbekymmer än vad filmen gjorde. Inte sällan integrerat med kidsens smartphone-tillvaro. Bert lär sig en läxa då han motvilligt inleder en cyberromans, men som han sedan drar ut på för att han njuter av uppmärksamheten. En annan uppsträckning kommer när Bert börjar snacka skit om sina kompisar för att få hänga med skolans populära tjejgäng – en dramatisk idé som hämtad ur "Mean Girls"(2004).

Berts gäng och band, som sedan tidigare består av gamern Åke och rollspelaren Lill-Erik, har fått tillökning av Thora, en kaxig emotjej som ofta ser igenom Berts bortförklaringar. De unga skådespelarna har en tajming som är otroligt imponerande och gör serien sevärd, även om deras repliker inte alltid låter trovärdiga i deras tonårsmunnar.