Säregen riddarfilm med fantasysmak

Det blir ungefär som om Lars von Trier hade gjort fantasy.

Dev Patel spelar sir Gawain i "The green knight".

Dev Patel spelar sir Gawain i "The green knight".

Foto: Scanbox

Recension2021-08-13 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fantasy

Titel: The green knight

Visas: på bio

I rollerna: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton

Regi: David Lowery

Speltid: 130 minuter

Betyg: 2

På juldagen kommer den gröne riddaren - ser ut ungefär som en mänskligare ent från "Sagan om Ringen" - ridande in till det runda bordet vid kung Arthurs hov och utmanar riddarna. Inom ett år ska de ha räknat ut var han bor. Den unge sir Gawain är den ende som vågar anta utmanaingen, då ett misslyckande leder till döden. Trots att han samtidigt hugger av den grönes huvud rider denne iväg och letandet börjar.

Det är en högst annorlunda tolkning David Lowery gjort av den medeltida myten. Mest liknar det något som Lars von Trier kunnat åstadkommit om han velat göra fantasy. Här finns till och med en talande räv!

Det är långt från någon rafflande medeltidsaction eller skön fantasy även om fotot är läckert. Det vilar ett tungt allvar från start när Gawain (spelad av Dev Patel från "Slumdog millionaire") tar sig fram genom ett ofta fientligt land. Han råkar ut för det ena och det andra, men det handlar inte om någon hjälte som löser allt. Det är snarare ett slags koncentrerad livsresa, en allegori över tillvarons val och kval. Det blir ett fåfängligt sökande efter ära och heder, där sentensen "vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ" dyker upp i tanken.

Gott och väl så långt men det blir långa över två timmar i ett långsamt tempo, som ibland närmar sig arty farty eller pekoral. Inte helt dock och det räddas lite av Alicia Vikander.

Läs mer om