Svek och syfilis som resultat av svensk kärlekskultur

Hanna-Linnea Rengfors tvingar läsaren att leka detektiv i svartsjukedramat "Tillsammans i mörker".

Hanna-Linnea Rengfors är född i Skokloster 1981. Hon debuterade 2020 med diktsamlingen "Närhetsprincipen" och gav samma år ut romanen "Candy".

Hanna-Linnea Rengfors är född i Skokloster 1981. Hon debuterade 2020 med diktsamlingen "Närhetsprincipen" och gav samma år ut romanen "Candy".

Foto: Thorn Ullberg

Recension2022-03-12 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Hanna-Linnea Rengfors

Tillsammans i mörker

It-lit

Det är svårt att se sambanden i Hanna-Linnea Regnfors crime passionnel. Vad har Lollo från Bålsta egentligen att göra med Jonna vars älskare kommer att begå ett fasansfullt brott? It's complicated, minst sagt. Förhörsprotokoll och en stark författarröst blandas här i en intrigartad roman under den fristående novellens täckmantel som utspelas under två årtionden.

Rengfors hyllades för sin dubbeldebut under coronaåret 2020. Först ut med diktsamlingen "Närhetsprincipen" som skildrar terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm och dess svallvågor in i trygghetens kärnfamilj. Därefter med passionsdramat "Candy" som med sitt polyamorösa regnbågstema spinner vidare ut i "Tillsammans i mörker", som utgörs av brottstycken av en oöverblickbar otrohetsaffär där alla ligger med alla. Här måste man sätta på musik av Håkan Hellström, förskansa sig med en tom vägg för post-it-lappar, dra trådar mellan namnen och infoga avgörande handlingar som när Marie drar kniven över handleden som en naturlig gest vid diskbänken.

Finns det överhuvudtaget någon skyldig till brottet? Är det professorn som leker perversa sexlekar med sina studenter eller författaren som beställer sin egen gravsten?

Av alla romanens brottstycken finns det dock ett som verkligen står ut – ett par hoppfulla tonårsflickor som stämmer möte under sommarlovet i ett övergivet kalkbrott. När jag läser om dem glömmer jag för en stund helt bort att leka Rengfors detektiv.