Rasande om grymma barn och blinda vuxna

Eija Hetekivi Olsson avslutar sin trilogi om Miira med en intensiv roman om mobbning till döds.

Eija Hetekivi Olsson är författare och bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2012 med den hyllade romanen "Ingenbarnsland". Senast gav hon 2016 ut romanen "Miira".

Eija Hetekivi Olsson är författare och bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2012 med den hyllade romanen "Ingenbarnsland". Senast gav hon 2016 ut romanen "Miira".

Foto: Jerker Andersson

Recension2021-08-28 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Eija Hetekivi Olsson

De unga vi dödar

Norstedts

Jaha, då har hon gjort det igen, Eija Hetekivi Olsson, svetsat fram den hårdhänta verkligheten. Den här gången riktar hon lågan mot att barn dör av hat och ensamhet och mot en mossig lärarutbildning.

"De unga vi dödar" är författarens tredje och sista bok om Miira. Den är fristående från de två tidigare, "Ingenbarnsland" och "Miira"– båda prisbelönade. I den nya boken spelar Nova, Miiras tonårsdotter, lika stor roll som modern. 15-åringen vill inte leva längre.

Nova balanserar på en knivsegg där panikattacker kommer och går. När Miira inser att hennes vackra, begåvade dotter är mobbad, kallas hora, gris och fetto och uppmanas att slänga sig framför tåget, går hon till rasande angrepp mot skolan och uppnår ingenting, förutom att Novas jämnåriga nu också riktar sitt hån mot hennes mamma.

Med frenesi skildras den obarmhärtiga värld där skolans vuxna blundar för och därigenom möjliggör de grymheter som barn och unga utsätter varandra för.

Miira är ensamstående. Hon slutspurtar på sin utbildning till gymnasielärare och ser hur oduglig utbildningen är både kunskapsmässigt och beträffande att ta upp tidstypiska problem som nätsex och mobbning. Tips att planera lektioner saknas helt.

Medan studieskulderna växer livnär sig Miira på kvällsjobb. Med Nova kommunicerar hon via sms. Eget liv och egna vänner har hon inte där hon pilar mellan hemtentor, jobb och tvättstuga. Och Nova, som hon älskar besinningslöst, när har hon tid för henne?