Skrämmande dålig tribut till Wes Craven

"Scream" återuppstår men påminner mer om parodin "Scary movie" än om den kultstämplade originalfilmen.

"Ghostface" är tillbaka i småstaden Woodsboro. Frågan är vem som den här gången döljer sig bakom masken. Är det pojkvännen? Är det bästa kompisen?

"Ghostface" är tillbaka i småstaden Woodsboro. Frågan är vem som den här gången döljer sig bakom masken. Är det pojkvännen? Är det bästa kompisen?

Foto: Paramount Pictures/Spyglass Media Group

Recension2022-01-14 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skräck

Titel: Scream

Visas på: Bio

I rollerna: Melissa Barrera, Jenna Ortega, Jack Quaid

Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

Speltid: 114 min

Betyg: 1

Jag överväger starkt att avslöja vilka mördarna är i den nya "Scream". Avslöjande skulle i sådana fall ske för att rädda publiken från att behöva se duon Matt Bettinelli-Olpins och Tyler Gilletts skrämmande dåliga tribut till den avlidne skräckfilmsregissören Wes Craven, som låg bakom den ursprungliga "Scream" (1996) och dess tre uppföljare.

"Scream"-serien halkade snett redan med "Scream 2", där man introducerade den metafiktiva filmen "Stab", som bygger på händelserna i den ursprungliga "Scream". "Stab"-filmerna har därefter varit en fiktiv spegling av det som händer i "Scream"-filmerna. Den nya "Scream" lägger på ytterligare ett lager av meta. Nu vänder man på rollerna och låter "Scream" kommentera den senaste "Stab"-filmen – en kalkonfilm som har förargat alla hängivna "Stab"-älskare. Men hur ska fansen kunna rädda "Stab" från Hollywoods idétorka? Svaret blir att två radikaliserade fans drar på sig varsin spökmask och ger Hollywood lite färskt stoff genom en ny blodig mordvåg i småstaden Woodsboro.

Det börjar lite småkul med en repris av den ikoniska första scenen i originalfilmen, där mördaren ringer upp en tonårstjej och tvingar henne att delta i en skräckfilmsquiz på liv och död. Mördaren vill den här gången ställa frågor om "Stab". Kaxiga Tara avfärdar dock filmen som skräp. Hon föredrar smartare och modernare skräckfilmer som "The Babadook". Frågorna besvarar Tara hur som helst med lätthet, genom att googla fram svaren på sin mobiltelefon.

Tara visar sig vara halvsyster till Sam, vars pappa var Billy Loomis – mördaren i originalfilmen. Sam hemsöks förresten av pappa Billys blodiga spöke, som vill få henne att gå i hans fotspår och bli en psykopatisk seriemördare. Snart är också Sidney Prescott, Gail Weathers och Dewey Riley från originalfilmen inblandade i jakten på mördarna.

I "Scream" står igenting på spel och den påminner mer om "Scream"-parodin "Scary movie" (2000) än om originalfilmen. Filmen ägnar sig mest åt att utan kärlek driva med dagens ungdom, med "pretentiösa" skräckfilmer och med radikalisering av tonåringar på nätet – och med samtiden i största allmänhet. Finns det några "Scream"-fans i Sverige? I sådana fall är det bara av respekt för dem som jag avstår från att avslöja mördarna.

"Scream" börjar med en småkul repris av öppningsscenen i originalfilmen. Men det dröjer inte länge förrän den nya filmen sjunker som en sten.
"Scream" börjar med en småkul repris av öppningsscenen i originalfilmen. Men det dröjer inte länge förrän den nya filmen sjunker som en sten.