Stora fula dödens överhängande skugga

"Magic Love Pixie" är en imponerande men vältrande språkexposé av spiritism, sex och döden.

Sofia Stenström är poet och översättare. "Magic Love Pixie" är hennes första roman.

Sofia Stenström är poet och översättare. "Magic Love Pixie" är hennes första roman.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Recension2020-02-08 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Sofia Stenström

Magic Love Pixie

Norstedts

"Magic Love Pixie" är den hyllade poeten Sofia Stenströms debutroman. Titeln syftar på namnet som bokens huvudpersonen Nadja använder när hon går på obskyra klubbar där knark och kroppar blandas ohejdat. Det är på en sådan klubb som hon möter Demonen, en äldre man full av hemligheter som till utseendet påminner om hennes döda mor.

I "Åkallan", som romanens första delen heter, återkallar Nadja minnet av moderns mun – "ständigt redo för kyssar". Det är en barndom där seanser med bandade anderöster, rökning under köksfläkten och utomjordisk närvaro hör till vardagen.

Den symbiotiskt kletiga kärleken mellan mor och dotter uppfyller och formar fortfarande den 21-åriga Nadja, som befinner sig mellan fritt fall, googledagar och försök att finna ett sätt att reinkarnera den döda modern.

I romanens andra del, "Utdrivning", förflyttar sig Nadja från stadens landskap av syratrippar, lägenhetssommar och hotellbarer till ett ö-landskap befolkat av raukar, silverfiskar och fossiler. Där är hon utlämnad åt Demonens sexuella fantasier – som också blir hennes. Men genom den råa naturen händer något med Nadja. Hon börjar ifrågasätta och till slut försöker hon avmaskera den demon som har tagit henne i besittning.

Trots all elaborerad nakenhet har romanen svårt att komma gestalterna under skinnet. "Magic Love Pixie" tenderar att bli en imponerande men vältrande språkexposé av spiritism, sex och stora fula dödens överhängande skugga.