Tonårsliv och rymdvarelser i Danmark

Välbekant science fiction möter skolromantik i den danska ungdomsserie "Chosen".

Emma och ett gäng tonårsdetektiver är en stor rymdhemlighet på spåren i Netflix nya danska originalserie "Chosen".

Emma och ett gäng tonårsdetektiver är en stor rymdhemlighet på spåren i Netflix nya danska originalserie "Chosen".

Foto: Tine Harden/Netflix

Recension2022-01-28 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Science fiction

Titel: Chosen

Visas på: Netflix

Skapare: Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo

I rollerna: Malaika Mosendane, Andrea Heick Gadeberg, Andreas Dittmer

Antal avsnitt: 6

Betyg: 3

Middelbo – en dansk småstad – förvandlas till ett populärt resmål över en natt efter att en meteorit kraschar i byn. 17 år senare verkar hela stadens stolthet vila på stenen från rymden. Men var det verkligen en meteorit, eller ett rymdskepp?

"Chosen" är ett slags blandning av "Stranger things" – med en vag känsla av övernaturlig Stephen King-stämning – och "Skam". Gymnasiekids försöker avslöja dolda krafter från yttre rymden samtidigt som de upptäcker sin identitet, letar kärlek och super sig redlösa. I centrum står Emma, hon extraknäcker som turistguide på meteoritmuseet när hon en dag förstår att alla i staden är lurade. Men det är farligt att upptäcka en dold sanning, och de lokala kommunpamparna försöker tysta henne. Hon har det rätt tufft. Ingen tror på henne, och hon hanterar en galen lärare som försöker kidnappa henne, men också en puckad pojkvän. Hon ansluter till ett gäng ungdomar som redan har sin egen hemliga detektivklubb, och det uppdagas att Emmas öde är av stor betydelse för hela mysteriet.

"En utomjording mitt ibland oss" verkar vara ett evigt koncept som har hängt med länge. "Chosen" tar konceptet till 2022 med oklar ambition. Tonårsdramat funkar okej för att förhöja realismen. Det är annars en blandad påse, ibland med starka skådespelarprestationer, men välbekant i ton och med billiga effekter.