Samerna utsattes för ett kulturellt folkmord

Mats Jonsson söker sina samiska rötter i en folkbildande seriebok om en stolt hemkomst.

Mats Jonsson är en av Sveriges mest älskade serietecknare. Han har gett ut flera serieromaner sedan debuten med "Unga norrlänningar" (1998). Senast gav han ut den hyllade boken "Nya Norrland" (2017).

Mats Jonsson är en av Sveriges mest älskade serietecknare. Han har gett ut flera serieromaner sedan debuten med "Unga norrlänningar" (1998). Senast gav han ut den hyllade boken "Nya Norrland" (2017).

Foto: Emma Sofia Olsson

Recension2021-09-25 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Serieroman

Mats Jonsson

När vi var samer

Galago

Samernas historia i Sverige från det att inlandsisen drog sig tillbaka fram till i dag – inte riktigt, men nästan. I "När vi var samer" berättar Mats Jonsson sin egen släkts historia liksom samernas, främst sin farfars och de marginaliserade skogssamernas, vilka enligt Jonsson utsattes för ett kulturellt folkmord.

Mycket ryms i boken, inte bara släkt- och samehistoria, utan också kritik mot en identitetskultur på gränsen till en fetisch för det unika, liksom den paradoxala besvikelsen över att inte hitta mer förtryck och olycka i släktens historia. Här finns också berättelsen om hur Jonsson och hans familj lämnar Stockholm och flyttar hem till Ångermanland och Kramfors, och den om hur svårt det är att släktforska om man inte råkar komma från en kändissläkt. Särskilt svårt är det för samer, vars historia har kommit på skam.

I grund och botten är det en bok om att söka sina rötter. Är det då så viktigt varifrån man kommer? Nej, men det kan vara bra att veta varifrån man kommer. Visst är vi alla unika snöflingor, men det var även våra förfäder, de som lade grunden för att vi finns till. Jonsson landar i en odelad stolthet, i en dubbel hemkomst och i en ödmjuk insikt om att hans historia är en del av en mycket större berättelse.

Humorn, värmen och svärtan, och inte minst berättarförmågan som borde få romanförfattare att bli gröna av avund – Mats Jonsson är ensam en fullgod anledning till att införa en ny kategori i Augustpriset.