Testosteronfyllda poliser i förorten

Trött filmskapande och slitna stereotyper när danska poliser fastnar "bakom fiendens linjer" i "Shorta".

Polisen Mike (Jacob Hauberg Lohmann) och kollegan Jens (Simon Sears) råkar i trubbel när de griper Amos (Tarek Zayat) i den fiktiva förorten Svalegården.

Polisen Mike (Jacob Hauberg Lohmann) och kollegan Jens (Simon Sears) råkar i trubbel när de griper Amos (Tarek Zayat) i den fiktiva förorten Svalegården.

Foto: Tine Harden

Recension2021-02-05 06:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Action/Thriller

Titel: Shorta

Premiär: 8 februari på SF Anytime

I rollerna: Jacob Hauberg Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat med flera

Regi: Frederik Louis Hviid och Anders Ølholm

Speltid: 108 min

Betyg: 1

Efter att en incident involverande polisbrutalitet – som starkt påminner om fallet George Floyd – har lett till en civilpersons död, är stämningen hätsk mellan polisen och befolkningen i den fiktiva danska förorten Svalegården.

Under en insats agerar två testosteronstinna poliser provokativt, och utsätts i sin tur för våldsamma attacker. Förorten framställs som en plats i ett konstant inbördeskrig, och det enda sättet för de moraliskt tvivelaktiga poliserna att ta sig levande därifrån är genom en kombination av oväntade allianser och brutalt våld. Blod, svett och tårar följer.

Alldeles oavsett den uppskruvade tonen är "Shorta" en medioker spänningsfilm, som med svettiga poser och slitna grepp försöker upprätthålla känslan av framåtrörelse. Filmskaparna injicerar därutöver ett artificiellt patos genom några vändningar där rollfigurernas fördomar ska utmanas – med ett katastrofalt platt resultat. För att vara en film som utger sig för att kritisera machomentaliteten inom polisen, är det dessutom ironiskt att den uppvisar en sådan fascination för våld.

I en situation där det knappast råder brist på schablonartade skildringar av såväl polisarbete som storstadsförorter, blir filmens bidrag att ytterligare spä på tröttsamma och destruktiva fördomar mellan olika samhällsgrupper.