"Young royals" lever högt på en ung och bra ensemble

Tuffa förväntningar hanteras av en tonårig prins i en ny svensk tv-serie. Fascinationen över kungligt fortsätter i strömmad tv.

Edvin Ryding, och Omar Rudberg spelar huvudrollerna i Netflix nya svenska serie "Young royals".

Edvin Ryding, och Omar Rudberg spelar huvudrollerna i Netflix nya svenska serie "Young royals".

Foto: Netflix

Recension2021-07-02 10:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Young royals

Visas på: Netflix

I rollerna: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Pernilla August.

Regi: Rojda Sekersöz, Erika Calmeyer.

Antal avsnitt: 6

Betyg: 3

Första avsnittet av "Young royals" är en typisk tonårshistoria med fylla, skrän och dunkadunka. Serien börjar resa sig från det först i avsnitt två. Intrigens schabloner flerskiktas och känslorna blir alltmer intensiva. Även om det är fiktion, får det en realistisk ton.

Prins William (Edvin Ryding) vill helst leva ett vanligt liv bland vanliga tonåringar. Men när han hamnar i en offentlig skandal så skickas han till internatskola. Motvilligt försöker han lära känna sin nya plats. Givetvis handlar denna tonårssaga om en ung mans sökande efter sig själv.

Internat är en sluten miljö, ofta med långa traditioner och elever som är privilegierade sedan födseln. Röda kavajer och randiga slipsar åker på när det är föräldradag, men annars ser eleverna ut som tonåringar gör mest. De är dyrare klädda, men framförallt försöker de navigera genom högt uppskruvade förväntningar på var de ska ta vägen efter gymnasiet. 

Längst ner på statusskalan är välsjungande Samuel (Omar Rudberg) och hans syster Sara (Frida Argento) som är något slags frielever från samhället intill. Högst status har kungligheten, men man anar ett komplicerat maktspel bland ungdomarna där prinsen snarare blir ett medel för de andra att nå högre.

Det är som att Guillou-baserade filmdramat "Ondskan" möter norska tv-seriesuccén "Skam". Möjligen försöker filmteamet också rida på vågen efter Netflix succéserie "The crown", vars huvudtema är att kungligheter får hålla de egna känslorna i schack och att plikten går före allt.

För naturligtvis blir prins William kär i "fel" person och självklart brottas han med de stränga tyglar han har.

Flera ur den svenska skådespelareliten finns i roller i bakgrunden, till exempel Pernilla August som drottning och Ingela Olsson i rollen som rektor. Huvudrollerna spelas av en ung ensemble som levererar ett intensivt spel.

Till seriens förtjänster hör de existentiella frågor den kan väcka hos oss, oavsett ålder och grupptillhörighet. Till dess nackdelar hör att somligt känns tillrättalagt, som umgänget mellan Samuels vänner från "orten" och hans ensamstående mamma. Men serien är ändå sevärd, för en ung välspelande ensembles skull.