Äckligt, chockerande och våldsamt mästerverk

Kultklassikern "Funeral parade of roses" är en omvälvande djupdykning i 1960-talets queera Japan.

Toshio Matsumotos film "Funeral parade of roses" (1969) beskrevs efter premiären som äcklig, chockerande och våldsam – i dag anses den vara filmskaparens stora mästerverk.

Toshio Matsumotos film "Funeral parade of roses" (1969) beskrevs efter premiären som äcklig, chockerande och våldsam – i dag anses den vara filmskaparens stora mästerverk.

Foto: Draken Film

Filmtips2021-05-21 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Funeral parade of roses

Visas på: Draken Film, Triart Play, Mubi

I rollerna: Pîtâ, Osamu Ogasawara, Yoshio Tsuchiya

Regi: Toshio Matsumoto

Speltid: 105 min



Den punkiga japanska pärlan "Funeral parade of roses" (1969) bryter mot allt vad korrekthet heter, blandar skickligt drama, avantgardistisk konst och dokumentära inslag, växlar mellan djupt allvar, grotesk humor, det absurda och det subversiva. Damma av den för en påminnelse om vad film kan och borde vara.

I "Funeral parade of roses (som lär ha inspirerat Stanley Kubrick till att göra "A clockwork orange") kastas vi in i Tokyos dunkla och händelserika nattliv, där huvudpersonen Eddie blir inblandad i en kärlekstriangel med Gonda, chefen för queerklubben Genet, och Leda, en karismatisk dragqueen. Samtidigt bestämmer sig ett hippiefilmkollektiv för att berätta Eddies tragiska historia utifrån myten om Ajase, den japanska motsvarigheten till Oidipus. I tillbakablickar får vi inblick i Eddies familjs mörka hemligheter och andra skeenden, detta i scener som när det begav sig ledde till att filmen i pressen beskrevs som äcklig, chockerande och våldsam.

Den japanske filmförnyaren Toshio Matsumoto (1932–2017) leker vilt med tittaren – men det finns en tydlig metod i galenskapen: skillnaderna mellan karaktärer och skådespelare utplånas omsorgsfullt så att den obskyra värld som målas upp kommer skamlöst nära vår egen. Så luta er tillbaka och låt Matsumotos mästerverk överskölja er med poesi, surrealism, våld och härlighet.