Chaplins Hitler-kopia tar udden av fascismen

"Diktatorn" är ett humoristiskt och satiriskt mästerstycke som håller än i dag.

Charlie Chaplin (1889–1977) i rollen som den maktfullkomlige Adenoid Hynkel i filmen "Diktatorn". I sommar finns möjlighet att se flertalet av Chaplins långfilmer på SVT Play.

Charlie Chaplin (1889–1977) i rollen som den maktfullkomlige Adenoid Hynkel i filmen "Diktatorn". I sommar finns möjlighet att se flertalet av Chaplins långfilmer på SVT Play.

Foto: Roy Export S.A.S./SVT

Filmtips2021-06-25 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Komedi/Drama

Titel: Diktatorn

Visas på: SVT Play till och med 3 augusti

I rollerna: Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie

Regi: Charlie Chaplin

Speltid: 124 min

"Diktatorn" var Charlie Chaplins första talfilm. Den hade premiär 1940 och är en av sex Chaplin-filmer som kan ses på SVT Play i sommar. Samtliga är mästerstycken vars scener har blivit ikoniska i filmhistorien. Vi får följa hans eleganta luffare, den klassiska underdogen i "Chaplins pojke" (1921), "Guldfeber" (1925), "Stadens ljus" (1931), "Moderna tider" (1936) och "Rampljus" (1952).

Men "Diktatorn" toppar nog dem alla med sin humoristiska satir. Chaplin skrev manus, regisserade och spelade själv de båda huvudrollerna, en judisk barberare och Adenoid Hynkel – en Hitler-kopia som drömmer om världsherravälde och bokstavligen jonglerar med jordklotet. De båda lever i det fiktiva landet Tomänien och liknar varandra till utseendet, vilket bäddar för förväxling.

I rollen som barberaren använder Chaplin sin karaktäristiska figur som kan ramla roligt och se till att ondskefulla förföljare faller på eget grepp. Som diktator har han mer koleriska drag, men även Hynkel kan trilla. Med trillande och kroppsspråk grundat i mim tar Chaplin udden av fascism, antihumanism och rasism.

I sina memoarer skrev Chaplin senare att han, om han vetat mer om koncentrationslägren, inte hade skämtat så mycket om nazismen i filmen. Men än i dag är det väldigt nöjsamt att se dumhet och maktfullkomlighet få en känga underifrån av en charmerande clown.