Svårt se sig mätt på utsikten över Florens

"Ett rum med utsikt" är ett kärleksdrama i sekelskifteskostym där bilderna över ett bedårande vackert Florens är allt.

I 1980-talsklassikern "Ett rum med utsikt" reser Lucy (Helena Bonham Carter) till ett magnifikt och konstskattsfyllt Florens vid åren kring förra sekelskiftet.

I 1980-talsklassikern "Ett rum med utsikt" reser Lucy (Helena Bonham Carter) till ett magnifikt och konstskattsfyllt Florens vid åren kring förra sekelskiftet.

Foto: Netflix

Filmtips2021-03-12 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Ett rum med utsikt

Visas på: Netflix, SF Anytime med flera

I rollerna: Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Daniel Day-Lewis

Regi: James Ivory

Speltid: 117 min

Längtan efter en vacker och milsvid utsikt har väl aldrig varit större än nu. Denna klassiker från 1985 är en film där bilderna är allt. De berättar från ett magnifikt och konstskattsfyllt Florens och från brittisk lantlig högreståndsidyll i sommarskrud vid förra sekelskiftet. Rollfigurerna är insnörda i sina kläder med getingmidjor för damerna och stela skjortkragar för herrarna, liksom i sina konventioner rörande könen. Men de lever i omvälvningarnas tid och känslor brusar under ytan.

Länge var Ismail Merchant (producent) och James Ivory (regissör) rena varumärket för välproducerad brittisk film. Oscarstatyetterna haglade över duons filmer och denna är inget undantag. "Ett rum med utsikt" fick för scenografi, kostym och manus efter förlaga (E.M. Forsters roman med samma namn).

Helena Bonham Carter gör långfilmsdebut i rollen som societetsflickan Lucy som åker till Florens med en släkting. Hennes dygdvaktande tant spelas av Maggie Smith – en roll långt innan hon slipats till slagfärdig lady i tv-serien "Downton Abbey". Handlingen är egentligen tunn. Det på sin tid så hyllade skådespeleriet verkar i dag lite valhänt och långa stunder händer ingenting. Men bilderna är vackra och budskapet om att släppa in skönhet och fördomsfrihet i en trång tillvaro är alltid rätt.